Inflatie en ons brein: waarom we ons rijker of armer voelen

Volgens economen speelt onze perceptie een grote rol in hoe we inflatie ervaren. Hoewel de cijfers duidelijk aangeven dat prijzen stijgen, hangt de mate waarin mensen de impact voelen af van hun persoonlijke situatie en uitgavenpatroon. Iemand die veel geld uitgeeft aan producten waarvan de prijzen sterk stijgen, ervaart inflatie anders dan iemand die dat niet doet.

Psychologische impact van prijsstijgingen

De impact van inflatie zit vaak deels tussen de oren, stellen deskundigen. Mensen zijn geneigd prijsstijgingen sterker te onthouden dan momenten waarop prijzen stabiel blijven of zelfs dalen. Dit psychologische effect kan leiden tot het gevoel dat alles duurder wordt, zelfs als dat in sommige categorieën niet het geval is.

Werkelijke cijfers versus gevoel

Ondanks dat de inflatiecijfers objectief worden berekend, verschilt de beleving van inflatie sterk tussen huishoudens. Het CBS rapporteert bijvoorbeeld een gemiddelde inflatie, maar persoonlijke omstandigheden, zoals hogere energiekosten of stijgende prijzen van dagelijkse boodschappen, kunnen de ervaring van inflatie sterk beïnvloeden.

Hoe ga je om met de perceptie van inflatie?

Om de negatieve impact van inflatie op je gemoedstoestand te verminderen, adviseren experts om je budget goed in de gaten te houden en bewuste keuzes te maken. Dit helpt niet alleen je financiën te beheersen, maar kan ook een positiever gevoel geven over je uitgaven.

Foto van Linda Bakker

Linda Bakker

Linda Bakker is een ervaren econoom met meer dan 20 jaar ervaring in financiële journalistiek. Ze studeerde Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en bekleedde redactiefuncties bij toonaangevende financiële publicaties. Linda’s analyses maken de complexe economische wereld begrijpelijk voor lezers.

Net binnen

Aanbevolen artikelen