Het ziet ernaar uit dat de Europese Unie voorlopig aan een groot deel van de Amerikaanse importheffingen weet te ontkomen. Officiële bevestiging vanuit het Witte Huis ontbreekt echter nog.
President Trump verraste recentelijk met het besluit om een groot aantal eerder aangekondigde tarieven tijdelijk op te schorten. Per direct geldt voor deze landen een verlaagd importtarief van 10 procent, meldde hij via zijn platform Truth Social.
Tegenvallende timing voor Europese reactie
Uitgerekend op dezelfde dag kondigde de EU aan met tegenmaatregelen te komen als antwoord op de eerdere Amerikaanse heffingen. Die zouden vanaf begin volgende week in werking treden en kunnen oplopen tot 25 procent op specifieke Amerikaanse producten.
Tijdens een persmoment in de Oval Office noemde Trump dit “slecht getimed” toen hij werd gevraagd naar de Europese tegenmaatregelen. De Amerikaanse minister van Handel, Howard Lutnick, gaf echter aan dat Brussel nog niet begonnen was met de uitvoering ervan. “Onze verwachting is dat dit nog verder wordt uitgesteld,” aldus Lutnick. Trump reageerde tevreden: “Ik ben blij dat ze gewacht hebben.”
China krijgt juist te maken met zwaardere heffingen
Voor China geldt een andere benadering. Daar verhoogt de VS de tarieven juist tot 125 procent. Trump wees op een gebrek aan respect voor de wereldmarkt vanuit Peking. Als reactie kondigde China een verhoging aan van zijn eigen importheffingen op Amerikaanse goederen tot 84 procent.
EU’s voorzichtige strategie lijkt vruchten af te werpen
De Europese Unie wachtte aanzienlijk langer met het nemen van vergeldingsmaatregelen dan China en lijkt daar nu baat bij te hebben. Er wordt verwacht dat er alsnog wordt onderhandeld tussen de EU en de VS over de importheffingen die nog van kracht zijn.
Europese Commissie wil eerst duidelijkheid
Volgens de Europese Commissie is voorzichtigheid onderdeel van een bewuste strategie. De hoop was dat Trump zou inzien wat zijn beleid voor impact heeft op de financiële markten, en dat moment lijkt nu bereikt. In Brussel is men echter terughoudend. Eerst wil men de details kennen van Trumps besluit.
Pas als duidelijk is wat het effect van deze pauze is voor de Europese Unie, zal de EU naar verwachting besluiten om ook haar tegenmaatregelen te pauzeren of te verminderen. De boodschap vanuit Brussel is duidelijk: men wil af van heffingen, men wil onderhandelen. Daar is dankzij deze ontwikkeling nu 90 dagen ruimte voor.