Op het Malieveld in Den Haag hebben duizenden studenten, medewerkers en bestuurders van hogescholen en universiteiten geprotesteerd tegen de geplande bezuinigingen op het hoger onderwijs. Onderwijsvakbonden, studentenvakbonden en universiteiten namen deel aan de demonstratie, die om 13.00 uur begon en tot ongeveer 15.00 uur duurde. De betogers liepen van het Malieveld naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en keerden daarna terug naar het Malieveld.
Oproep tot intrekking van bezuinigingen
De demonstranten riepen op om de bezuinigingen van tafel te halen, met als argument dat deze zouden leiden tot verlies van kennis in de maatschappij. Thijs Roovers, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb), benadrukte dat de bezuinigingen zouden resulteren in het verlies van banen, vergelijkbaar met het sluiten van twee hbo-instellingen of een grote universiteit. Hij waarschuwde dat, indien het protest geen effect heeft, verdere acties, waaronder stakingen, niet worden uitgesloten.
Eerdere protesten en betrokkenheid van kennisinstellingen
Eerder was een demonstratie gepland op 14 november in Utrecht, maar deze werd om veiligheidsredenen geannuleerd. Desondanks vonden er kleinschalige protesten plaats in verschillende studentensteden. Ondanks het regenachtige weer verzamelden de demonstranten zich op het Malieveld met paraplu’s, vlaggen en borden met teksten als ‘Straks worden we allemaal net zo dom als het kabinet’.
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen nam ook deel aan het protest. President Marileen Dogterom benadrukte in het NOS Radio 1 Journaal dat bezuinigingen op onderwijs en onderzoek gelijkstaan aan bezuinigingen op het toekomstige welzijn en de welvaart van Nederland. Ze benadrukte dat investeringen in onderwijs, innovatie en onderzoek op de lange termijn duidelijke voordelen opleveren.
Gevolgen van de bezuinigingsplannen
Het kabinet-Schoof heeft plannen aangekondigd om 1 miljard euro te bezuinigen op het hoger onderwijs. Hoewel eerdere plannen om 1200 wetenschappers te ontslaan zijn teruggedraaid, is dit ten koste gegaan van de financiering van onderzoek. Beurzen voor startende wetenschappers zijn geschrapt, wat volgens onderwijsminister Bruins zal leiden tot minder ondersteuning voor leerlingen en studenten.
In een open brief hebben burgemeesters, hogescholen en universiteiten, verenigd in Netwerk Kennissteden Nederland, opnieuw opgeroepen om niet te bezuinigen op het hoger onderwijs. Voorzitter Floor Vermeulen, tevens burgemeester van Wageningen, noemde de bezuinigingsplannen ‘zeer onverstandig’ en ‘schadelijk voor de toekomst van Nederland’.