De Raad van State heeft het kabinet geadviseerd het voorgestelde belastingplan voor spaargeld en beleggingen te heroverwegen. Volgens het adviesorgaan maakt het plan het belastingstelsel ingewikkelder voor zowel burgers als de Belastingdienst.
Achtergrond van het voorstel
Na een uitspraak van de Hoge Raad in juni, die oordeelde dat de huidige belastingheffing op spaargeld en beleggingen in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, moest het kabinet met een nieuw plan komen. Het voorgestelde systeem zou belasting heffen op basis van het daadwerkelijk behaalde rendement in plaats van een fictief rendement.
Kritiekpunten van de Raad
De Raad van State stelt dat het nieuwe systeem de complexiteit verhoogt, wat kan leiden tot slechtere dienstverlening en beperkte mogelijkheden voor overleg met de belastinginspecteur. Bovendien legt het plan een zware administratieve last op voor ongeveer 1,6 miljoen belastingplichtigen, die een ingewikkelde vermogensvergelijking moeten maken.
Gevolgen voor de Belastingdienst
Eerder bleek al dat de computersystemen van de Belastingdienst niet op tijd klaar zouden zijn voor het nieuwe stelsel. De dienst kampt met een tekort aan personeel om de benodigde aanpassingen door te voeren, wat de invoering van het nieuwe systeem verder vertraagt.