Pensioenfondsen Leggen Grotere Nadruk op Biodiversiteitsinvesteringen

Pensioenfondsen richten zich steeds meer op investeringen die bijdragen aan het behoud van biodiversiteit, aldus de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Waar vorig jaar de helft van de ondervraagde fondsen aangaf hierin te investeren, is dat nu gestegen naar alle ondervraagde partijen.

Verlies van biodiversiteit en financiële risico’s

Het pensioenfonds van PostNL erkent de financiële risico’s verbonden aan biodiversiteitsverlies. “We zijn al jaren bezig om projecten en bedrijven te vinden die zich hiermee bezighouden, om het geld van deelnemers te kunnen beleggen,” zegt de voorzitter van de beleggingscommissie.

Uitdagingen bij investeringen in biodiversiteit

Hoewel de intentie er is, blijft het lastig om de schaal van deze investeringen te bepalen. “De portefeuilles van fondsen zijn vaak vertrouwelijk en het is heel lastig te meten en vergelijken hoe groot de investeringen zijn,” aldus een projectmanager van VBDO. Daarnaast moeten pensioenfondsen een financieel rendement behalen voor hun spaarders en zijn ze vooral geïnteresseerd in grote projecten, wat het moeilijk maakt om te investeren in Nederlandse bedrijven die zich inzetten voor soortenrijkdom.

Economische impact van biodiversiteitsverlies

Volgens adviesbureau PwC is meer dan de helft van de wereldwijde economie afhankelijk van ecosysteemdiensten, zoals CO₂-opslag door bomen en bestuiving door bijen. Verlies van deze diensten kan leiden tot hoge kosten voor overheden en bedrijven, die moeten investeren in alternatieven zoals zuiveringsinstallaties en kunstmest. De Wereldbank schat dat deze kosten wereldwijd kunnen oplopen tot 2700 miljard dollar per jaar.

Voorbeelden van biodiversiteitsinvesteringen

Het pensioenfonds van PostNL heeft geïnvesteerd in het Farmland Fund, dat samen met Van Lanschot Kempen is opgezet. Dit fonds belegt in biologische aardappeltelers in de VS, groentekwekers in Denemarken en noottelers in Australië, die door hun manier van landbouw bedrijven, moeten zorgen voor bodemherstel en terugkeer van insecten en micro-organismen.

Langetermijnvisie van pensioenfondsen

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, benadrukt het belang van langetermijninvesteringen. “Veel van onze deelnemers gaan pas over veertig jaar met pensioen en we hoeven ons niet blind te staren op kortetermijnwinsten,” zegt een woordvoerder. Het fonds kondigde eerder dit jaar aan dat het een windpark gaat bouwen in samenwerking met Naturalis. “Ons doel is dat mensen later kunnen genieten van een leefbare wereld.”

Foto van Linda Bakker

Linda Bakker

Linda Bakker is een ervaren econoom met meer dan 20 jaar ervaring in financiële journalistiek. Ze studeerde Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en bekleedde redactiefuncties bij toonaangevende financiële publicaties. Linda’s analyses maken de complexe economische wereld begrijpelijk voor lezers.

Net binnen

Aanbevolen artikelen