Verhuurders lijken per 1 juli de huurprijzen zoals gepland te kunnen verhogen. Hoewel verschillende partijen, waaronder de PVV, zich eerder uitspraken voor huurverlaging, bleek uit een Kamerdebat dat er op korte termijn geen concrete maatregelen komen om dit te realiseren.
PVV onder vuur in Kamerdebat
Tijdens het debat kreeg de PVV stevige kritiek van diverse partijen. PVV-Kamerlid Mooiman benadrukte dat huurverlaging weliswaar gewenst is, maar dat dit pas aan bod komt bij de komende onderhandelingen over de Voorjaarsnota, een aanpassing van de begroting. “Daar gaan we knokken voor huurverlaging,” aldus Mooiman.
Linkse oppositiepartijen zoals GroenLinks-PvdA, SP en Denk reageerden verontwaardigd. Zij wezen erop dat onderhandelingen tot in mei kunnen duren, waardoor het onmogelijk wordt om de huurverhoging van 1 juli nog tegen te houden. Kamerlid De Hoop van GroenLinks-PvdA probeerde de PVV nog te overtuigen met een oproep om nu in te grijpen: “De huurders kunnen niet wachten. Come on, doe mee.” De PVV hield echter voet bij stuk en verwees naar eerdere maatregelen die volgens hen al gunstig zijn voor huurders, zoals aanpassingen in de huurtoeslag.
Campagnebelofte onder druk
Tijdens de verkiezingscampagne beloofde de PVV een huurverlaging van twintig procent. Oppositiepartijen verwijten de partij nu dat zij huurders valse hoop heeft gegeven. “U draait de huurders een rad voor ogen,” stelde SP’er Beckerman. Ondertussen hadden huurders vorig jaar al te maken met de grootste huurstijging in dertig jaar.
PVV-leider Geert Wilders deelde op X een prioriteitenlijst voor de komende financiële onderhandelingen, waarin huurverlaging op de tweede plaats staat, direct na een verlaging van de gasrekening. Oppositiepartijen noemden dit stoere taal zonder concrete daden.
Strijd binnen de coalitie
Om huurverlaging te realiseren, moet de PVV coalitiepartners als VVD en BBB overtuigen. Deze partijen zien huurverlaging als onverantwoord, omdat verhuurders dan minder middelen overhouden om nieuwe woningen te bouwen. “Huur verlagen betekent dat we geen huizen bouwen,” waarschuwde VVD-Kamerlid De Groot. Ook CDA, D66 en ChristenUnie uitten hun twijfels.
Mooiman houdt echter vol dat het mogelijk is om zowel te bouwen als de huur betaalbaar te houden. Hij blijft vasthouden aan het kabinetsplan om jaarlijks honderdduizenden nieuwe woningen te realiseren en benadrukt het belang van directe betaalbaarheid voor huurders.