Wiersma stikstofplan

Wiersma verdedigt stikstofplan tegen felle kamerkritiek

Minister verdedigt Wiersma stikstofplan en ontkent valse hoop

Minister Wiersma van Landbouw verdedigt het Wiersma stikstofplan en ontkent dat zij boeren valse hoop heeft gegeven. Haar voorstel om de stikstofregels te versoepelen, richt zich op het verhogen van de “rekenkundige ondergrens”. Dit betekent dat bedrijven met een minimale stikstofuitstoot mogelijk geen natuurvergunning meer nodig hebben. Het Wiersma stikstofplan werd vorige week gepresenteerd via een interview in De Telegraaf, een video op de BBB-website en een talkshow. In een fel Kamerdebat over de stikstofcrisis benadrukte Wiersma: “Ik heb geen valse verwachtingen gewekt.”

Kritiek op het Wiersma stikstofplan: valse hoop en verwarring

Zowel coalitie- als oppositiepartijen reageerden kritisch en vonden dat het Wiersma stikstofplan boeren en bedrijven onterecht hoop heeft gegeven. De minister verdedigde haar aanpak door te stellen dat wetenschappelijk advies de basis vormde om het voorstel ter juridisch advies naar de Raad van State te sturen. In een persbericht van BBB werd dit extra benadrukt met de kop: “Minister Wiersma breekt stikstofslot open. Hoop gloort voor duizenden boeren en bouwprojecten.”

Wetenschappelijke verdeeldheid

Toch zijn wetenschappers het niet eens over de haalbaarheid van het Wiersma stikstofplan. Bovendien blijkt uit recente berichtgeving dat de juridische procedure via de Raad van State en een mogelijk proefproces tot anderhalf jaar kan duren.

Diverse Kamerleden vrezen dat de minister boeren “blij heeft gemaakt met een dode mus.” Zo stelde GroenLinks-PvdA-Kamerlid Bromet dat Wiersma “erop los heeft gekletst” en eerder bezig is met verkiezingscampagnes voor BBB dan met een effectieve oplossing voor de stikstofcrisis.

Onzekerheid en geschaad vertrouwen

De Partij voor de Dieren betichtte de minister van misleiding en trok het vertrouwen in haar in. D66 ging een stap verder en noemde het plan een bewuste poging om boeren te misleiden.

Ook binnen de coalitie klonken zorgen. CDA-Kamerlid Vedder wees op de aanvankelijke positieve reacties van boeren, die inmiddels zijn omgeslagen in onzekerheid: “Ze weten niet meer waar ze aan toe zijn en dat schaadt het vertrouwen.”

Regeringspartij PVV vond dat Wiersma voor te veel verwarring heeft gezorgd. “Dit kan echt niet,” aldus PVV-Kamerlid Nijhof-Leeuw. VVD’er Van Campen gaf aan een “ongemakkelijk gevoel” te hebben bij de aanpak van de minister.

Daarnaast uitten verschillende partijen zorgen over een mogelijk neveneffect van het plan: een toename van stikstofuitstoot, terwijl juist een daling het doel is. VVD benadrukte dat dit onacceptabel is. “Een stikstofreductie is cruciaal,” waarschuwde Van Campen. Ook regeringspartij NSC gaf aan dat een concreet plan voor stikstofverlaging en natuurherstel ontbreekt.

BBB steunt het Wiersma stikstofplan volledig

BBB blijft als enige partij volledig achter Wiersma staan. Volgens partijleider Van der Plas wordt de minister onterecht bekritiseerd en is haar aanpak zorgvuldig. “Er gloort wel degelijk hoop. Wij doen geen loze beloften, maar volgen een zorgvuldig traject.”

Minister Wiersma houdt vast aan haar standpunt en is ervan overtuigd dat haar voorstel juridisch stevig onderbouwd is. Wat er gebeurt als de Raad van State groen licht geeft, blijft vooralsnog onduidelijk. “Het wordt een zorgvuldig proces,” aldus de minister.

Foto van Dr. Peter Vos

Dr. Peter Vos

Dr. Peter Vos is een politiek analist met een PhD in Politieke Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij publiceerde meerdere werken over Nederlandse en Europese politiek en is regelmatig te gast als expert in talkshows. Zijn scherpe inzichten geven lezers een beter begrip van het politieke landschap.

Net binnen

Aanbevolen artikelen