De Europese productie van plastic is verder gedaald, met voor het eerst ook een afname in de vervaardiging van gerecycled plastic. Dit blijkt uit recente cijfers van de Europese brancheorganisatie Plastics Europe.
Risico’s voor duurzame transitie
De dalende productie roept bezorgdheid op over de voortgang van duurzame initiatieven. Europa speelt een prominente rol in de productie van gerecycled plastic en bioplastics. Er is nu angst dat de Europese Unie meer plastic uit fossiele bronnen zal moeten importeren, wat de overgang naar een duurzamer plasticsysteem kan belemmeren.
“De harde realiteit is dat we al zien dat Europese fabrieken sluiten,” aldus de voorzitter van Plastics Europe. Ook in Nederland zijn recentelijk verschillende recyclingbedrijven failliet gegaan. De voorzitter roept daarom op tot steun van de Europese overheid: “De tijd voor gedurfde actie is nu.”
Concurrentie van Aziatische plasticproductie
Wereldwijd is meer dan de helft van alle plastic afkomstig uit China en andere delen van Azië. Het aandeel van Europa in de wereldwijde plasticproductie neemt al jaren af; in 2023 was dit nog 12 procent. Echter, op het gebied van gerecycled plastic en bioplastics heeft de EU een groter aandeel, variërend van 20 tot 25 procent.
Er is bezorgdheid dat goedkoper plastic uit Azië en de Verenigde Staten, dat mogelijk niet voldoet aan de duurzame standaarden van de EU, het Europese plastic van de markt zal verdringen.
Wereldwijde trend in duurzame plastics
Hoewel de wereldwijde groei van duurzamer plastic het afgelopen jaar is vertraagd, is deze niet gestopt. In 2023 nam het aandeel van gerecycled plastic en bioplastics wereldwijd opnieuw toe ten opzichte van het voorgaande jaar, en bedraagt nu 9,6 procent van het totaal.