Effectieve gemeentelijke strategieën verminderen geweld tegen vrouwen

Gerichte initiatieven van Nederlandse gemeenten hebben geleid tot een afname van geweld tegen vrouwen. Deze aanpakken, die variëren van verbeterde straatverlichting tot intensievere samenwerking met horecagelegenheden, blijken succesvol in het verhogen van de veiligheid van vrouwen in zowel stedelijke als landelijke gebieden.

Brede inzet in diverse gemeenten

Niet alleen grote steden, maar ook kleinere gemeenten zoals Castricum, Emmen en Groningen nemen deel aan het VN-project ‘Safe Streets’. Dit project richt zich op het verbeteren van het veiligheidsgevoel van vrouwelijke inwoners door middel van enquêtes en gerichte maatregelen op plekken waar vrouwen zich onveilig voelen. Marije Cornelissen van de VN-vrouwenorganisatie benadrukt dat geweld tegen vrouwen niet uitsluitend een grootstedelijk probleem is. “Kleinere gemeenten denken vaak: dit is vooral een grote-stadsprobleem. Maar dat is niet het geval,” zegt ze.

Concrete maatregelen en resultaten

Voorbeelden van effectieve maatregelen zijn het verlichten van donkere fietstunnels en het kappen van bomen of struiken op onveilige plekken. Daarnaast wordt er nagedacht over extra politietoezicht en samenwerking met horecagelegenheden om de veiligheid te vergroten. In Amsterdam en Rotterdam worden boetes opgelegd voor straatintimidatie, met bedragen tot 4100 euro voor daders die betrapt worden.

Foto van Mark Jansen

Mark Jansen

Mark Jansen is een gedreven onderzoeksjournalist gespecialiseerd in binnenlandse zaken. Met een achtergrond in Politicologie aan de Universiteit Leiden heeft hij de afgelopen tien jaar verhalen blootgelegd die lokale gemeenschappen raken. Dankzij zijn toewijding aan feitelijke verslaggeving blijven lezers op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen binnen Nederland.

Net binnen

Aanbevolen artikelen