De Verenigde Staten hebben opnieuw maatregelen aangekondigd om de export van geavanceerde chips naar China te beperken. Hiermee willen zij de technologische en militaire opmars van China inperken, met name op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).
Nieuwe beperkingen en impact
De nieuwe maatregelen richten zich op 24 soorten chipapparatuur die voorheen niet onder de bestaande regels vielen. Daarnaast zijn 140 Chinese bedrijven toegevoegd aan een zwarte lijst. Om zaken te doen met deze bedrijven is een speciale licentie nodig, maar de kans dat deze wordt goedgekeurd is klein.
Ook wordt de zogenoemde “foreign direct product rule” gebruikt, waardoor niet-Amerikaanse bedrijven die Amerikaanse technologie gebruiken, onder deze restricties vallen. Dit heeft wereldwijd gevolgen voor de chipindustrie.
Gevolgen voor ASML
Voor Nederlandse bedrijven zoals ASML hebben de nieuwe regels mogelijk indirecte gevolgen. Hoewel ASML niet direct onder de Amerikaanse sancties valt, kan de Nederlandse overheid besluiten soortgelijke beperkingen op te leggen. ASML levert onder andere DUV-machines aan Chinese klanten, die belangrijk zijn voor de productie van geavanceerde chips.
ASML benadrukt dat het nog onduidelijk is wat de impact van deze nieuwe maatregelen zal zijn. Het bedrijf schat dat de omzetverwachtingen voor volgend jaar – tussen de 30 en 35 miljard euro – niet zullen veranderen. Ongeveer 6 tot 7 miljard euro van die omzet is afkomstig uit China.
Internationale samenwerking en reacties
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Handel laat weten de Amerikaanse zorgen te delen over ongecontroleerde export van geavanceerde technologie naar China. Tegelijkertijd benadrukt het ministerie dat eventuele maatregelen zorgvuldig worden afgewogen.
Ook ASM International, een ander Nederlands chipbedrijf, onderzoekt de impact van de nieuwe beperkingen. Het bedrijf kan op dit moment nog geen concrete uitspraak doen over de mogelijke gevolgen.