Europese landen hebben positief gereageerd op berichten dat de Verenigde Staten Oekraïne toestemming geven om Amerikaanse langeafstandsraketten op Russisch grondgebied te gebruiken. Hoewel Washington nog niet officieel heeft gereageerd, meldden meerdere Amerikaanse media dit nieuws op basis van bronnen binnen het Witte Huis.
Nederlandse reactie
De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Veldkamp, benadrukt dat Nederland al langer pleit voor het toestaan van het gebruik van geleverde wapens door Oekraïne op Russisch grondgebied. “Dat is tenslotte het grondgebied van de agressor,” aldus Veldkamp. Hij betreurt echter dat het nieuws is uitgelekt: “Liever had ik gehad dat het een verrassingseffect voor de Russen was geweest.”
Reacties uit Duitsland en Frankrijk
Ook Duitsland en Frankrijk tonen begrip voor het Amerikaanse besluit. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Baerbock, noemt het een belangrijk besluit en benadrukt dat het geen verandering van strategie is, maar een intensivering van bestaande maatregelen. Frankrijk, dat eveneens langeafstandsraketten aan Oekraïne heeft geleverd, overweegt toestemming te geven voor het gebruik ervan op Russisch grondgebied.
Reactie van Rusland
Het Kremlin beschuldigt de VS van het aanwakkeren van het conflict als Oekraïne daadwerkelijk Amerikaanse langeafstandsraketten op Rusland mag afvuren. In een verklaring stelt Rusland dat niet alleen Oekraïne verantwoordelijk wordt gehouden voor het afvuren van de raketten, maar ook de landen die de wapens hebben geleverd.
Geen vrees voor escalatie
Minister Veldkamp geeft aan niet bang te zijn voor een escalatie van de oorlog. Hij verwijst naar de aanwezigheid van Noord-Koreaanse troepen aan Russische zijde en benadrukt dat de inzet van langeafstandsraketten door Oekraïne volkenrechtelijk is toegestaan. Volgens artikel 51 van het VN-handvest is het voor een land dat zich verdedigt geoorloofd om wapens in te zetten op het grondgebied van de agressor, in dit geval Rusland.