Ruimtesonde Succesvol Langs de Zon

De Europese ruimtesonde Solar Orbiter heeft met succes een nauwe passage langs de zon voltooid. Tijdens deze scheervlucht kwam het ruimtevaartuig dichter bij de zon dan ooit tevoren, op een afstand van ongeveer 48 miljoen kilometer.

Belangrijke mijlpaal in zonneonderzoek

Deze prestatie markeert een significante stap in het onderzoek naar de zon. De Solar Orbiter is uitgerust met tien wetenschappelijke instrumenten die gedetailleerde gegevens verzamelen over het magnetische veld van de zon, de zonnecorona en de oorsprong van de zonnewind. Het doel is om beter te begrijpen waarom de corona, de buitenste laag van de zonneatmosfeer, veel heter is dan het oppervlak van de zon.

Eerste beelden onthullen ‘kampvuren’ op de zon

Eerder heeft de Solar Orbiter al unieke beelden vastgelegd van de zon, waarop kleine zonnevlammen te zien zijn, ook wel ‘kampvuren’ genoemd. Deze observaties bieden nieuwe inzichten in de dynamiek van de zon en kunnen helpen bij het voorspellen van zonneactiviteit die invloed heeft op de aarde.

Toekomstige missies en verwachtingen

De Solar Orbiter zal in de komende jaren nog dichter bij de zon komen en verdere scheervluchten uitvoeren. Deze toekomstige passages zullen naar verwachting nog meer waardevolle data opleveren, die cruciaal zijn voor het verdiepen van ons begrip van de zon en haar invloed op het zonnestelsel.

Foto van Sophie van der Meer

Sophie van der Meer

Sophie van der Meer is een internationaal correspondent met ruime ervaring in het rapporteren vanuit verschillende wereldwijde brandhaarden. Ze behaalde haar Master Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en werkte voor diverse internationale nieuwsorganisaties. Haar diepgaande analyses en ooggetuigenverslagen brengen wereldnieuws dichter bij het Nederlandse publiek.

Net binnen

Aanbevolen artikelen