Trump en pers

Trump pers media: strijd om taalgebruik en toegang tot het witte huis

De relatie tussen Trump, de pers en media blijft gespannen. Het Witte Huis voert de druk op Associated Press (AP) op vanwege hun taalgebruik en weigering om de term Gulf of America te hanteren. Tegelijkertijd creëert Trump extra toegang voor hem gunstig gezinde nieuwsplatforms.

Kritiek op AP’s richtlijnen

Vicechef-staf Taylor Budowich stelt dat de discussie over de Gulf of America slechts een onderdeel is van een groter probleem. “Dit gaat niet alleen om een naam”, verklaarde hij tegenover nieuwssite Axios. “Het draait om hoe AP taal gebruikt om een politiek wereldbeeld te pushen.”

De richtlijnen van AP adviseren bijvoorbeeld om niet de term ‘illegale immigrant’ te gebruiken, maar te spreken over mensen zonder geldige verblijfsstatus. Ook vervangt AP de term geslachtsverandering door genderbevestigende operatie. Trump eist daarentegen dat overheidsinstanties uitsluitend twee geslachten erkennen.

AP ontkent dat het hiermee een politieke agenda volgt. “Onze berichtgeving wordt wereldwijd door duizenden media overgenomen,” benadrukt de organisatie.

Mediabeleid en invloed op journalistiek

Of AP de rechtszaak tegen het Witte Huis wint, blijft afwachten. Ondertussen heeft Trump al successen geboekt in zijn confrontaties met de media. Zo trof nieuwszender ABC nog vóór Trumps inauguratie een schikking met het Witte Huis na controversiële uitspraken van presentator George Stephanopoulos.

Opmerkelijk is dat Trump in zijn eerste maand als president meer tijd besteedde aan persconferenties dan zijn voorganger Biden. Die werd, vooral tegen het einde van zijn presidentschap, bekritiseerd vanwege zijn beperkte toegankelijkheid voor journalisten.

Trump en de pers: Nieuwe media welkom in het Witte Huis

Trumps nieuwe perschef Karoline Leavitt kondigde aan dat er een extra stoel in de persruimte van het Witte Huis wordt gereserveerd voor ‘nieuwe media’.

“Veel Amerikanen, vooral jongeren, volgen het nieuws via podcasts, blogs en sociale media in plaats van traditionele media,” verklaarde Leavitt.

De gevestigde pers behoudt voorlopig zijn 49 vaste stoelen, maar de plek van een Witte Huis-medewerker wordt opgeofferd om ruimte te maken voor nieuwe media. Binnen één dag meldden 7400 aanvragers zich aan voor de rotatieplek.

Op de eerste dag kreeg Breitbart, een radicaal-rechts nieuwsplatform, de eerste vraag. De uitwisseling verliep allesbehalve kritisch: “Blijft Trump daadkrachtiger dan zijn voorganger?” vroeg de journalist. Trumps antwoord: “Absoluut.”

Foto van Mark Jansen

Mark Jansen

Mark Jansen is een gedreven onderzoeksjournalist gespecialiseerd in binnenlandse zaken. Met een achtergrond in Politicologie aan de Universiteit Leiden heeft hij de afgelopen tien jaar verhalen blootgelegd die lokale gemeenschappen raken. Dankzij zijn toewijding aan feitelijke verslaggeving blijven lezers op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen binnen Nederland.

Net binnen

Aanbevolen artikelen