Opnieuw onrust bij protest tegen azc, nu in Uden

Weer escaleert protest tegen azc, ditmaal in Uden

In Uden is een gemeentelijke informatieavond over de komst van drie opvanglocaties voor asielzoekers uitgelopen op ongeregeldheden. De politie moest ingrijpen met charges van de mobiele eenheid. Er zijn meerdere aanhoudingen verricht.

De bijeenkomst vond plaats in de Kruisherenkapel, waar de gemeente Maashorst, waaronder Uden valt, omwonenden wilde informeren over de komst van opvanglocaties in Uden, Schaijk en Zeeland. In totaal moeten deze drie locaties ruimte bieden aan ongeveer 750 asielzoekers.

Buiten escaleert de situatie

Binnen in de kapel verliep het overleg rustig. Buiten hadden zich echter zo’n driehonderd demonstranten verzameld. Aanvankelijk bleef het daar ook kalm, maar rond 21.00 uur sloeg de sfeer om. Demonstranten gooiden met flessen en stenen, staken zwaar vuurwerk af en liepen met fakkels richting de kapel.

Toen een groep mensen richting de ingang van het gebouw liep, greep de politie in. Meerdere bussen van de mobiele eenheid arriveerden en het plein werd schoongeveegd.

Vijf aanhoudingen bij ongeregeldheden

Bij het politieoptreden zijn vijf mensen aangehouden. Drie mannen uit Bergeijk, Veghel en Uden worden verdacht van onder meer het afsteken van vuurwerk en het gooien van glas. Twee andere mannen uit Uden zouden stenen hebben gegooid en pepperspray tegen agenten hebben gebruikt.

Meer protesten in Noord-Brabant

Het incident in Uden staat niet op zichzelf. Eerder deze maand liepen ook protesten tegen azc’s in andere Noord-Brabantse gemeenten uit de hand. In Best probeerde een groep met geweld een sporthal binnen te dringen waar op dat moment een informatieavond plaatsvond. Ook werd daar de burgemeester bedreigd. In Berlicum raakten demonstranten betrokken bij rellen waarbij het gemeentehuis werd bekogeld met eieren.

Gemeenteraden trekken plannen in na druk uit protesten

Volgens een rondgang van de NOS hebben de demonstraties invloed. In verschillende gemeenten is besloten af te zien van de komst van een asielzoekerscentrum nadat inwoners zich massaal tegen de plannen hadden uitgesproken.

Foto van Mark Jansen

Mark Jansen

Mark Jansen is een gedreven onderzoeksjournalist gespecialiseerd in binnenlandse zaken. Met een achtergrond in Politicologie aan de Universiteit Leiden heeft hij de afgelopen tien jaar verhalen blootgelegd die lokale gemeenschappen raken. Dankzij zijn toewijding aan feitelijke verslaggeving blijven lezers op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen binnen Nederland.

Net binnen

Aanbevolen artikelen