Kapotte liften maken Amsterdamse metrostations moeilijk toegankelijk

Een aanzienlijk aantal metrostations in Amsterdam kampt met defecte liften, waardoor de toegankelijkheid voor reizigers met mobiliteitsbeperkingen ernstig wordt belemmerd. Van de 38 metrostations in de stad zijn er 14 waar de liften buiten werking zijn. Bij tien van deze stations is het voor mensen die afhankelijk zijn van de lift onmogelijk om het perron te bereiken, omdat er slechts één lift aanwezig is die defect is, of omdat beide liften niet functioneren. Een voorbeeld hiervan is station Lelylaan, waar beide liften buiten gebruik zijn.

De Amsterdamse vervoersmaatschappij GVB heeft excuses aangeboden voor het ongemak en geeft aan dat de lange levertijden voor nieuwe liftonderdelen de oorzaak zijn van de problemen. Het probleem beperkt zich niet tot de metrostations; ook bij 12 tramhaltes met liften zijn er storingen. In totaal zijn 21 van de 93 liften die het GVB beheert momenteel buiten gebruik.

Met name het traject tussen station Isolatorweg en station Amsterdam Zuid, waar metrolijnen 50 en 51 rijden, ondervindt grote hinder. Van de tien metrostations op dit traject zijn er zeven onbereikbaar voor reizigers die afhankelijk zijn van de lift. Zo is station Henk Sneevlietweg, waar de mindervalide Frans Rademaker in de buurt woont, niet toegankelijk. Uitwijken naar het nabijgelegen station Heemstedestraat biedt geen oplossing, aangezien ook daar de enige lift defect is.

Paul Carstens, directeur techniek bij het GVB, geeft aan dat de storingen vooral voorkomen bij oudere liften die op termijn vervangen zullen worden. In de tussentijd adviseert hij reizigers die afhankelijk zijn van de lift om contact op te nemen met het GVB voor een busje op afroep, zodat zij alsnog hun bestemming kunnen bereiken. In de praktijk wordt hier echter weinig gebruik van gemaakt. Carstens suggereert dat het GVB mogelijk meer kan doen om reizigers te informeren over deze alternatieve vervoersoptie.

Net binnen

Aanbevolen artikelen