Aanvang rechtszaak omstreden mondkapjesdeal van Sywert van Lienden

Vandaag is in Amsterdam de eerste zitting gehouden van de civiele rechtszaak die zich buigt over de miljoenenwinst die Sywert van Lienden samen met zijn zakenpartners vergaarde uit een mondkapjesdeal tijdens de coronacrisis. De Nederlandse Staat en de Stichting Hulptroepen Alliantie vorderen dat het trio de gemaakte winst terugbetaalt.

Start van de Rechtszaak

De zaak draait om de claim dat Van Lienden en zijn compagnons tijdens de pandemie oneerlijk hebben geprofiteerd van overheidscontracten voor het leveren van mondkapjes. Ondanks hun eerdere beweringen van een non-profit aanpak, leidde hun commerciële bedrijf, RGA, de transactie en maakte aanzienlijke winsten.

De Financiële Details

Het bedrijf RGA ontving ongeveer 100 miljoen euro van de staat voor de mondkapjes en realiseerde daaruit een winst van ongeveer 28,5 miljoen euro. Van dit bedrag kende Van Lienden zichzelf 9 miljoen euro toe, terwijl zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel elk 5 miljoen euro ontvingen. Dit kwam aan het licht en resulteerde in hun ontslag of vertrek bij de stichting.

Verdediging en Tegenargumenten

Van Lienden en zijn zakenpartners beroepen zich op uitspraken van voormalige ministers die, na onthullingen, verklaarden dat de besteding van de gelden aan een stichting niet relevant was. De focus lag volgens hen op de kwaliteit en zekerheid van levering. Echter, de landsadvocaat stelt nu dat, met de huidige kennis, duidelijk is dat RGA slechts een middel was om winst te vergaren, los van de non-profit intenties van de Hulptroepen Alliantie.

Juridische en Financiële Complicaties voor Van Lienden

Interessant is dat Van Lienden recent heeft aangegeven geen advocaat te kunnen betalen voor zijn verdediging in de civiele zaak, vanwege beslagen die zijn gelegd op zijn vermogen door zowel het Openbaar Ministerie als de Stichting Hulptroepen Alliantie. De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten heeft echter bemiddeld, waardoor Van Lienden nu juridische vertegenwoordiging heeft voor het aanvechten van deze beslagen.

Overheid en Voorafgaande Kennis

Uit een onderzoek van Deloitte blijkt dat het ministerie van Volksgezondheid al voor de deal gesloten was, op de hoogte was van de potentiële winsten die gemaakt konden worden. Desondanks waren de exacte winstbedragen en de uiteindelijke opzet van de deal niet volledig duidelijk voor de betrokkenen.

Lopend Strafrechtelijk Onderzoek

Naast de civiele rechtszaak, loopt er ook een strafrechtelijk onderzoek naar de activiteiten van Van Lienden en zijn zakenpartners. Dit onderzoek richt zich op mogelijke oplichting, verduistering en witwassen in verband met de mondkapjesdeal.

De uitspraak van de civiele zaak wordt tegen het einde van dit jaar verwacht, terwijl de uitkomsten van het strafrechtelijk onderzoek nog onbekend zijn.

Plaats een reactie