Vogelgriep vastgesteld op pluimveebedrijf in Putten: eerste uitbraak in bijna een jaar

Op een biologische kippenboerderij in Putten, Gelderland, is vogelgriep geconstateerd. Dit is de eerste uitbraak in Nederland in bijna een jaar, aldus het ministerie van Landbouw. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, worden de 23.000 kippen op het bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Maatregelen in de omgeving

Dertien pluimveebedrijven binnen een straal van drie kilometer van het besmette bedrijf worden nauwlettend gemonitord. Daarnaast is er in de wijde omgeving een vervoersverbod en een ophokplicht ingesteld. Landbouwminister Wiersma noemt de situatie ingrijpend en spreekt van een zware klap voor de pluimveehouder.

Geen landelijke ophokplicht

De laatste besmetting op een pluimveebedrijf dateert van 1 december vorig jaar, eveneens in Putten, waarbij 110.000 dieren werden geruimd. Afgelopen zomer werd het virus nog vastgesteld in Bad Bentheim, net over de grens in Duitsland. Op dit moment ziet het ministerie geen aanleiding voor een landelijke ophokplicht. Een jaar geleden werd deze maatregel wel genomen na een uitbraak op een zorgboerderij, maar in april werd de ophokplicht in heel het land opgeheven.

Verspreiding van het virus

De huidige variant van de vogelgriep ontstond in de jaren ’90 op een pluimveebedrijf in China en verspreidde zich via wilde vogels naar Europa. Sinds 2021 is er een significante toename van het aantal uitbraken op het Europese continent, wat in Nederland heeft geleid tot het ruimen van ongeveer 7 miljoen dieren. In de afgelopen jaren is het virus ook aangetroffen bij andere boerderijdieren, zoals koeien, en bij diverse wilde diersoorten, waaronder vossen, pinguïns en tijgers. Vorige maand werd gemeld dat in Vietnamese dierentuinen bijna vijftig tijgers en drie leeuwen zijn overleden aan de gevolgen van vogelgriep.

Verspreidingsroutes en risico’s voor de mens

Het virus verspreidt zich via direct contact, de lucht of bijvoorbeeld via vogelpoep. Roofvogels en roofdieren kunnen besmet raken door het eten van zieke of aan vogelgriep overleden vogels. Hoewel besmetting bij mensen zeldzaam is en meestal mild verloopt, blijft waakzaamheid geboden, aldus het RIVM.

Vaccinatie-inspanningen

In Finland is deze zomer een kleinschalige vaccinatiecampagne tegen vogelgriep gestart, waarbij vaccins zijn ingekocht voor 10.000 mensen. Het vaccin wordt aangeboden aan personen die veelvuldig in contact komen met dieren.

Foto van Dr. Janine de Vries

Dr. Janine de Vries

Dr. Janine de Vries is een ervaren journalist met meer dan 15 jaar ervaring in het rapporteren over diverse onderwerpen in Nederland. Ze heeft een PhD in Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam en schreef voor verschillende nationale kranten en tijdschriften. Haar scherpe analyses en uitgebreide rapportages geven lezers een genuanceerd beeld van actuele gebeurtenissen.

Net binnen

Aanbevolen artikelen