Prototype ruimtevliegtuig van oud-TU Delft-studenten doorbreekt geluidsbarrière

Een prototype van een ruimtevliegtuig, ontwikkeld door voormalige studenten van de TU Delft, heeft onlangs met succes de geluidsbarrière doorbroken. Dit markeert een belangrijke stap in de ontwikkeling van een herbruikbaar toestel dat satellieten in de ruimte kan brengen.

Ontwikkeling van de MK-II Aurora

In 2017 richtten Tobias Knop en Jeroen Wink Dawn Aerospace op, voortbouwend op een studentenproject. Hun doel was een duurzamer alternatief te creëren voor traditionele raketten, die na gebruik in zee belanden. Het resultaat is de MK-II Aurora, een ruimtevliegtuig dat vanaf een conventionele startbaan kan opstijgen.

Testvluchten in Nieuw-Zeeland

Vanwege de geluidsoverlast van de raketmotor zijn de testvluchten uitgevoerd in Nieuw-Zeeland. Op 12 november bereikte het vijf meter lange prototype een hoogte van 25 kilometer en overschreed het de geluidsbarrière. Dit is het eerste privaat ontwikkelde vliegtuig dat dit presteert sinds de Concorde.

Toekomstige plannen

In de tweede helft van volgend jaar staan vluchten gepland die de formele ruimtegrens van 100 kilometer overschrijden. Het uiteindelijke doel is een groter toestel van 15 meter lang en 5 meter breed te ontwikkelen, dat satellieten in de ruimte kan brengen en vervolgens terugkeert naar een landingsbaan.

Foto van Tom Willems

Tom Willems

Tom Willems is een technologiejournalist met een passie voor innovatie en digitale trends. Hij studeerde Informatica aan de Technische Universiteit Delft en schrijft al meer dan tien jaar over technologische ontwikkelingen. Tom houdt lezers op de hoogte van de nieuwste technologische vooruitgang en hun impact op de samenleving.

Net binnen

Aanbevolen artikelen