Politie identificeert 45 verdachten van geweld rondom Ajax-Maccabi Tel Aviv-wedstrijd
De politie heeft 45 personen geïdentificeerd die betrokken zouden zijn bij strafbare feiten rondom de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv op 7 november. Negen van hen, allen met de Nederlandse nationaliteit, bevinden zich momenteel in voorlopige hechtenis. Korpschef Janny Knol maakte dit bekend in het televisieprogramma Buitenhof.
Toename aantal verdachten verwacht
Door de analyse van een grote hoeveelheid beeldmateriaal verwacht de politie dat het aantal verdachten verder zal toenemen. Volgens Knol zijn onder de 45 geïdentificeerde verdachten ook Israëliërs. De politie onderzoekt alle gepleegde misdrijven rondom de wedstrijd, ongeacht de identiteit van daders of slachtoffers.
Intensieve opsporing
Het identificeren, opsporen en aanhouden van verdachten is een arbeidsintensief proces. Een team van ongeveer honderd medewerkers uit diverse teams en specialismen is betrokken bij de opsporing. Naast meerdere rechercheteams zijn experts op het gebied van activisme, extremisme, radicalisering en internationale rechtshulp ingeschakeld. Ook specialisten uit de forensische en digitale opsporing werken mee.
Unieke aard van de ongeregeldheden
Knol beschrijft de aard van de ongeregeldheden als uniek. “We zagen een combinatie van demonstraties, ordeverstoringen en ‘hit and run’-acties, met een enorme mobilisatie online. Dit was een fenomeen waar we voor het eerst in deze omvang mee werden geconfronteerd.”
Reactie op kritiek
Op de vraag naar kritiek van politici op het politieoptreden benadrukte Knol dat het afschuwelijk is als mensen zich niet meer veilig voelen in eigen land. Ze voegde toe dat repressie niet de enige oplossing is. “Wat ons te doen staat, is elkaar aanspreken en het gesprek aangaan. Dit los je niet op door alleen nog meer harde woorden uit te spreken.”
Vrijgave van beelden
Afgelopen week zijn beelden van vijf verdachten geblurd getoond. Twee van hen hebben zich daarop bij de politie gemeld. Afgelopen vrijdag zijn van de overige drie verdachten ongeblurde beelden vrijgegeven. Naar aanleiding daarvan heeft een derde persoon zich nu bij de politie gemeld. Beelden worden altijd eerst intern gedeeld onder politiemedewerkers. Als dit niet tot herkenning leidt, worden ze openbaar gemaakt om de privacy van verdachten niet onnodig te schaden. Deze handelwijze wordt de komende tijd voortgezet, aldus de politie.