Patiëntenorganisaties maken zich grote zorgen over de beperkte financiële steun voor onderzoek naar effectieve behandelingen van long covid. Hoewel er plannen zijn om 21 miljoen euro vrij te maken voor aanvullend onderzoek, lijkt de politieke steun hiervoor in de Tweede Kamer onvoldoende.
Symptoombestrijding als prioriteit
Het huidige onderzoek naar long covid richt zich grotendeels op de oorzaken van de aandoening. Slechts een klein deel van de projecten onderzoekt hoe bestaande medicijnen kunnen worden ingezet om de symptomen te verlichten. Aangezien er nog geen genezende behandelingen beschikbaar zijn, blijft het verlichten van klachten een essentiële aanpak voor patiënten.
Speciale longcovidklinieken
Om ervaring op te doen met behandelingen, hebben academische ziekenhuizen in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam onlangs longcovidklinieken geopend. Deze gespecialiseerde centra kunnen ongeveer 5000 patiënten ondersteunen en dienen als kennisplatforms. Huisartsen kunnen hierdoor beter worden geïnformeerd over behandelmogelijkheden, zodat ook zij patiënten met long covid kunnen helpen.
Belang van klinisch onderzoek
Patiëntenorganisaties, zoals PostCovidNL, benadrukken de noodzaak van meer klinisch onderzoek naar symptomatische behandelingen. Directeur Diewke de Haen stelt dat patiënten gebaat zijn bij directe verlichting van klachten, zelfs als de oorzaak van long covid nog niet volledig begrepen wordt.