Te duur en te complex
Het kabinet heeft besloten geen gepersonaliseerde kentekenplaten in Nederland toe te staan. De invoering ervan zou te duur en ingewikkeld zijn, schrijft minister Madlener van Infrastructuur op basis van een onderzoek dat hij heeft laten uitvoeren.
Ruim een jaar geleden vroeg de Tweede Kamer om een verkenning naar de mogelijkheden voor persoonlijke nummerborden. Het idee was dat mensen zelf een tekst zouden kunnen kiezen voor op hun kentekenplaat.
Volgens initiatiefnemer Kamerlid Heutink (PVV) zou dit plan de overheid extra inkomsten kunnen opleveren. In andere landen, zoals België en het Verenigd Koninkrijk, bestaat deze optie al.
Hoge kosten en onzeker rendement
Onderzoekers en de RDW hebben meerdere mogelijkheden onderzocht, zoals het koppelen van een gepersonaliseerd kenteken aan een voertuig of aan een persoon. De geschatte kosten voor de invoering variëren van enkele tientallen miljoenen tot 100 miljoen euro.
Tegelijkertijd is het onduidelijk hoeveel geld de overheid eraan zou kunnen verdienen. De mogelijke opbrengsten worden geschat op maximaal enkele tientallen miljoenen euro’s, maar dit is onzeker, omdat de vraag naar gepersonaliseerde kentekens moeilijk te voorspellen is.
Risico op ongewenste teksten
Naast de financiële kant ziet het kabinet ook andere bezwaren. Uit ervaringen in België blijkt bijvoorbeeld dat het lastig kan zijn om te bepalen welke combinaties maatschappelijk onaanvaardbaar zijn. Dit kan gaan om aanstootgevende teksten, discriminerende uitingen of politieke en religieuze boodschappen.
Op basis van deze bevindingen ziet het kabinet geen reden om het huidige kentekenregistratiesysteem aan te passen, concludeert minister Madlener.