Wapenstilstand in Libanon biedt Israël tijdelijke verlichting

Het recent ingegane staakt-het-vuren tussen Israël en Libanon lijkt vooral in het voordeel van Israël te zijn. Toch is er niet overal in Israël steun voor dit bestand. In de noordelijke grensregio’s heerst scepsis.

Bezorgdheid in de grensregio’s

Lokale bestuurders in het noorden verwachten niet dat inwoners snel zullen terugkeren. Ze vrezen dat Hezbollah-aanhangers opnieuw de Libanese grensdorpen zullen betrekken. Een bufferzone van vijf tot tien kilometer, die zij liever hadden gezien, is niet ingesteld.

Hezbollah’s positie verzwakt

Veel analisten beschouwen het akkoord als een nederlaag voor Hezbollah. De organisatie begon vorig jaar met raketaanvallen op Israël ter ondersteuning van Hamas, in een poging Israëlische troepen in het noorden te houden en zo de druk op Gaza te verminderen. Nu is die steun aan Hamas gestaakt.

Peter Malcontent, universitair docent internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht, stelt: “De afgelopen maanden waren bepaald niet gemakkelijk voor Hezbollah. Als ze waren doorgegaan met vechten, zou de situatie alleen maar slechter zijn geworden.” Hij voegt toe: “Bijna dagelijks werden commandanten of leiders van Hezbollah gedood en wapenopslagplaatsen vernietigd. Op termijn blijft er dan niet veel over van Hezbollah.”

Invloed van Iran

Achter de schermen lijkt Iran, de belangrijkste steunpilaar van Hezbollah, de beslissing te hebben genomen om de strijd voorlopig te staken. Iran voorziet Hezbollah van wapens en financiële middelen om druk op Israël uit te oefenen. Iran-deskundige Damon Golriz merkt op: “Teheran vreest dat een verdere verzwakking van Hezbollah de organisatie kwetsbaar maakt voor binnenlandse rivalen in Libanon.”

Voorwaarden van het bestand

De Israëlische premier Netanyahu benadrukte: “De duur van het staakt-het-vuren hangt af van de ontwikkelingen in Libanon. Als Hezbollah het akkoord schendt, zullen we reageren. Bij elke raketlancering, tunnelbouw of wapentransport zullen we ingrijpen.”

Herstel voor het Israëlische leger

Voor Israël biedt het bestand de mogelijkheid om het leger te hergroeperen. Netanyahu verklaarde: “We kunnen onze troepen een adempauze geven en onze voorraden aanvullen. Er zijn aanzienlijke achterstanden in de levering van wapens en munitie, die we snel zullen inhalen.”

Malcontent benadrukt het belang van deze pauze: “Israël heeft moeite om voldoende soldaten naar het front te sturen en moet vaak terugvallen op reservisten, die soms al meerdere dienstperiodes hebben gehad. Het wordt krap. Een staakt-het-vuren in Libanon is dan een welkome oplossing.”

Toegenomen druk op Hamas

Als het bestand standhoudt, kan Israël zich meer concentreren op Gaza en reservisten naar huis sturen. Militair analist Seth J. Frantzman merkt op: “Veel reservisten zijn meer dan tien maanden ingezet tijdens de dertien maanden die de oorlog nu duurt.” Netanyahu voegt daaraan toe: “Met Hezbollah buiten beeld, staat Hamas er alleen voor. We zullen de druk op Hamas opvoeren.”

Internationale reacties

De Amerikaanse president Biden heeft aangegeven na Libanon ook in Gaza een staakt-het-vuren te willen. In Israël is hiervoor echter minder steun. Tegelijkertijd heeft de VS een nieuwe wapenleverantie aan Israël aangekondigd ter waarde van 640 miljoen euro.

Foto van Sophie van der Meer

Sophie van der Meer

Sophie van der Meer is een internationaal correspondent met ruime ervaring in het rapporteren vanuit verschillende wereldwijde brandhaarden. Ze behaalde haar Master Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en werkte voor diverse internationale nieuwsorganisaties. Haar diepgaande analyses en ooggetuigenverslagen brengen wereldnieuws dichter bij het Nederlandse publiek.

Net binnen

Aanbevolen artikelen