VS terreurlijst drugskartels

Vs terreurlijst drugskartels: acht latijns-amerikaanse groepen toegevoegd

De VS terreurlijst drugskartels is uitgebreid met acht criminele organisaties uit Latijns-Amerika. Zes daarvan zijn Mexicaanse drugskartels, terwijl de andere twee bendes uit Venezuela en El Salvador komen. De Verenigde Staten bestempelen deze groeperingen nu officieel als buitenlandse terroristische organisaties. Dit besluit, ondertekend in een decreet van president Trump, markeert een belangrijke wending in de strijd tegen georganiseerde misdaad.

VS terreurlijst drugskartels: Trump voert strijd op

President Trump ziet de Mexicaanse kartels als een ernstige bedreiging voor de VS. In zijn decreet stelt hij dat deze groepen “een campagne van geweld en terreur” voeren, die niet alleen Latijns-Amerikaanse landen destabiliseert, maar ook de VS overspoelt met drugs en criminaliteit.

Deze beslissing past in Trumps langetermijnstrategie. Al eerder besprak hij de mogelijkheid om militaire aanvallen uit te voeren op Mexicaanse drugslaboratoria. Dit idee werd tijdens zijn verkiezingscampagne opnieuw benadrukt.

Fentanyl-crisis en betrokken drugskartels

Twee van de grootste organisaties op de VS terreurlijst drugskartels, het Sinaloa-kartel en het Jalisco Nieuwe Generatie-kartel (CJNG), domineren de fentanylmarkt. Deze synthetische drug is verantwoordelijk voor tienduizenden doden per jaar in de VS. Vier andere Mexicaanse kartels werken samen met deze twee en zijn betrokken bij drugshandel, mensensmokkel en afpersing.

Door hen als terroristische organisaties te bestempelen, kan de VS hardere maatregelen nemen. Dit opent de deur voor sancties, bevriezing van tegoeden en mogelijk militaire operaties.

Gevolgen van de VS terreurlijst drugskartels

De beslissing kan grote gevolgen hebben voor Mexico en de VS. De Mexicaanse president Claudia Sheinbaum waarschuwt voor inmenging in de Mexicaanse soevereiniteit. Ondertussen voert de VS al spionagevluchten uit aan de grens en zijn Amerikaanse marineschepen voor de Mexicaanse kust gespot. Hoewel Sheinbaum spreekt van samenwerking, blijft de dreiging van een militaire interventie bestaan.

Juridische complicaties liggen ook op de loer. Volgens de Amerikaanse wet is iedereen die bijdraagt aan terrorisme strafbaar. 80 procent van de fentanyl-smokkel gebeurt door Amerikaanse burgers, wat betekent dat ook zij mogelijk juridische risico’s lopen. Daarnaast heeft 12 procent van de Amerikaanse bedrijven in Mexico te maken met georganiseerde misdaad, wat nieuwe problemen kan opleveren.

Toekomst blijft onzeker

Wat de exacte gevolgen zijn van de VS terreurlijst drugskartels, is nog niet duidelijk. De nieuwe Amerikaanse minister van Defensie, Pete Hegseth, sluit een militaire interventie niet uit. Dit zou een nieuw dieptepunt betekenen in de toch al gespannen relatie tussen de VS en Mexico.

Foto van Sophie van der Meer

Sophie van der Meer

Sophie van der Meer is een internationaal correspondent met ruime ervaring in het rapporteren vanuit verschillende wereldwijde brandhaarden. Ze behaalde haar Master Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en werkte voor diverse internationale nieuwsorganisaties. Haar diepgaande analyses en ooggetuigenverslagen brengen wereldnieuws dichter bij het Nederlandse publiek.

Net binnen

Aanbevolen artikelen