Senegal zet koers naar economische hervormingen en bestrijding van werkloosheid

Bij de recente parlementsverkiezingen in Senegal heeft de partij van president Bassirou Diomaye Faye een duidelijke overwinning behaald. Met deze uitslag beschikt Faye’s partij Pastef over voldoende zetels om de beoogde hervormingen door te voeren, wat cruciaal is gezien de huidige economische crisis in het land.

Verkiezingsresultaten bevestigen meerderheid

Met 90 tot 95 procent van de stemmen geteld, heeft Pastef volgens voorlopige resultaten in de meeste stembureaus een meerderheid behaald. Een regeringswoordvoerder sprak van een “grote overwinning” en bedankte de bevolking voor hun steun. De twee grootste oppositiepartijen hebben hun nederlaag erkend.

Ruimte voor hervormingen

Met de behaalde meerderheid kan president Faye zijn hervormingsprogramma uitvoeren. Hij had de verkiezingen uitgeschreven met het doel deze hervormingen mogelijk te maken. De regering heeft aangegeven dat het begrotingstekort groter is dan eerder gedacht. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheid van Senegal recent verlaagd en het land onder toezicht geplaatst.

Maatregelen tegen economische crisis

In de afgelopen maanden zijn de prijzen van basisbehoeften zoals rijst, olie en suiker verlaagd. Daarnaast is gestart met de hervorming van het rechtssysteem. President Faye heeft zijn voormalige mentor Ousmane Sonko benoemd tot premier. Samen beloven zij een linkse agenda te voeren, gericht op samenwerking met nieuwe politieke en economische partners, het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen en het herzien van visserijcontracten met het buitenland. Ook streven zij naar een vermindering van de afhankelijkheid van het buitenland.

Stabiele democratie in onrustige regio

De verkiezingen zijn zonder grote incidenten verlopen, wat past bij de lange democratische traditie van Senegal. Het land wordt gezien als een stabiele factor in een regio waar vaak coups plaatsvinden. Voormalig president Macky Sall, die vanuit het buitenland een oppositiebeweging leidt, heeft beschuldigingen geuit over verkiezingsfraude door Pastef, maar heeft hiervoor geen bewijs geleverd. Bij zijn vertrek in april liet hij een land in crisis achter.

Foto van Sophie van der Meer

Sophie van der Meer

Sophie van der Meer is een internationaal correspondent met ruime ervaring in het rapporteren vanuit verschillende wereldwijde brandhaarden. Ze behaalde haar Master Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en werkte voor diverse internationale nieuwsorganisaties. Haar diepgaande analyses en ooggetuigenverslagen brengen wereldnieuws dichter bij het Nederlandse publiek.

Net binnen

Aanbevolen artikelen