De recente schietincidenten in de Brusselse gemeente Anderlecht zijn het gevolg van afrekeningen in het drugsmilieu. Dit blijkt uit onderzoek van de Belgische opsporingsdiensten, zo maakte de procureur-generaal van Brussel bekend tijdens een persconferentie. Hij sprak van een “drugsoorlog tussen criminele bendes”.
Derde schietpartij in drie dagen, eerste dodelijk slachtoffer
Voor de derde keer in drie dagen tijd werd er in Anderlecht geschoten. Afgelopen nacht viel er voor het eerst een dode bij de ingang van een portiekflat in de wijk Peterbos. De identiteit van het slachtoffer is nog niet officieel vrijgegeven, maar volgens de Vlaamse omroep VRT was hij actief in het drugsmilieu. Op de plaats delict trof de politie ongeveer twintig kogelhulzen aan.
Het Openbaar Ministerie ziet een verband tussen de drie schietpartijen en is een klopjacht gestart naar de daders. Bij huiszoekingen zijn onder meer voertuigen en kalasjnikovs in beslag genomen. Vooralsnog zijn er geen arrestaties verricht.
Bendeoorlog om 200 kilo drugs
Volgens Belgische media zijn de schietpartijen het gevolg van een conflict tussen twee rivaliserende bendes over de diefstal van 200 kilo drugs. Procureur-generaal Julien Moinil benadrukte de ernst van de situatie en kondigde maatregelen aan: “Dit is een uitzonderlijke situatie die vraagt om uitzonderlijke maatregelen.”
Het OM wil een speciaal team oprichten om de bendes te identificeren en te ontmantelen. Daarbij vraagt Moinil de federale regering om extra middelen: “We hebben veel namen van potentiële daders, maar we missen een duidelijk overzicht en de benodigde capaciteit om in te grijpen.”
Schietpartijen bij metrostation Clemenceau
Twee van de drie incidenten vonden plaats in de omgeving van metrostation Clemenceau. Woensdag zochten zwaarbewapende politie-eenheden daar urenlang naar minstens twee schutters, zowel in het station als in de metrotunnels.
Naast de schietpartijen in Anderlecht vond in de nacht van dinsdag op woensdag ook een ander schietincident plaats in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node. Volgens de politie is er geen directe link met de gebeurtenissen in Anderlecht, al wordt ook hier drugscriminaliteit als mogelijk motief onderzocht.
Oproep tot meer politie op straat
Minister van Buitenlandse Zaken Quintin pleit voor extra politiecapaciteit om de drugsbendes aan te pakken: “We willen meer blauw op straat. De straten behoren toe aan de inwoners, niet aan de drugshandelaren.”