Massale terugkeer naar Zuid-Libanon ondanks twijfels over staakt-het-vuren

Na de afkondiging van een staakt-het-vuren keren talloze inwoners vanuit Beiroet en andere delen van Libanon terug naar het zuiden van het land.

Waarschuwingen genegeerd

Hoewel het Israëlische leger kort na het ingaan van het staakt-het-vuren evacuees waarschuwde om nog niet terug te keren, negeerden velen deze oproep. Verslaggevers van persbureau Reuters zagen al rond 04.00 uur lokale tijd auto’s de havenstad Sidon verlaten en dieper Zuid-Libanon inrijden.

Details van het staakt-het-vuren

Het staakt-het-vuren, dat om 03.00 uur Nederlandse tijd inging, is vastgesteld voor een periode van zestig dagen. In deze tijd moeten beide partijen de wapens neerleggen. Afgesproken is dat Israëlische troepen zich terugtrekken uit Libanon en dat Hezbollah zich terugtrekt tot het gebied ten noorden van de rivier de Litani. Frankrijk en de Verenigde Staten zullen hierop toezien, met inzet van het Libanese leger in Zuid-Libanon.

Reacties uit Israël

Israël heeft bedongen dat het militair mag ingrijpen als Hezbollah het staakt-het-vuren schendt of zich probeert te hergroeperen en het Libanese leger daar niet voldoende tegen optreedt. Premier Netanyahu benadrukte dat deze overeenkomst Israël in staat stelt zich meer te richten op Hamas in Gaza en op wat hij ‘de Iraanse dreiging’ noemt.

De Israëlische bevolking is verdeeld over het akkoord. Velen zijn sceptisch over de naleving door Hezbollah, en sommigen menen dat Israël juist nu had moeten doorpakken om Hezbollah volledig te verslaan. Ook binnen de regering zijn er tegenstanders; zo noemde de ultrarechtse minister Ben-Gvir de deal een historische vergissing.

Situatie in Libanon

In Libanon heerst opluchting over het einde van de intense luchtaanvallen, maar er zijn ook gemengde gevoelens. Hezbollah presenteert dit ondanks de enorme verliezen als een grote overwinning, maar niet alle Libanezen staan achter Hezbollah of deze oorlog, die het hele land zwaar heeft getroffen. Er zijn grote zorgen over de politieke en economische gevolgen en over de duurzaamheid van het staakt-het-vuren.

Het Libanese leger bereidt zich voor om terug te keren naar het zuiden van Libanon. Kort na de Israëlische inval trok het leger zich uit die regio terug, omdat het niet deelnam aan de gevechten tussen Hezbollah en Israël. Burgers worden geadviseerd alert te zijn op niet-geëxplodeerde munitie en voorwerpen die door het Israëlische leger zijn achtergelaten niet aan te raken.

Foto van Sophie van der Meer

Sophie van der Meer

Sophie van der Meer is een internationaal correspondent met ruime ervaring in het rapporteren vanuit verschillende wereldwijde brandhaarden. Ze behaalde haar Master Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en werkte voor diverse internationale nieuwsorganisaties. Haar diepgaande analyses en ooggetuigenverslagen brengen wereldnieuws dichter bij het Nederlandse publiek.

Net binnen

Aanbevolen artikelen