Humanitaire hulp Gaza bereikt dieptepunt: hongerprobleem groeit

De situatie in Gaza verslechtert snel, met steeds meer inwoners die honger lijden. Volgens een rapport van de VN-organisatie OCHA is de hoeveelheid noodhulp in oktober tot het laagste punt in een jaar gedaald. Waar voorheen dagelijks meer dan 500 vrachtwagens met hulpgoederen Gaza binnenkwamen, zijn dat er nu gemiddeld slechts 37 per dag.

Steeds meer mensen zonder voedsel

Carla Jonkers van het Rode Kruis geeft aan dat de honger in Gaza sterk toeneemt. “Er is een groeiende wanhoop, omdat mensen niet zeker zijn van voldoende voedsel.” Volgens OCHA kampen vooral huishoudens in Centraal-Gaza en het zuiden met ernstige voedseltekorten. Daarnaast meldt Cordaid dat bijna een half miljoen mensen nu in de meest kritieke categorie van voedselonzekerheid valt.

In Noord-Gaza, waar Israël eind oktober een offensief begon, zitten naar schatting 70.000 mensen vast. Hulpgoederen bereiken dit gebied nauwelijks. Veel gaarkeukens en bakkerijen zijn gesloten door het tekort aan voedsel. Ook noodzorg voor ondervoeding is deels stopgezet.

Plunderingen verergeren crisis

Vorige week werden bij de grensovergang Kerem Shalom 98 vrachtwagens met hulpgoederen geplunderd door gewapende Palestijnen. De VN waarschuwt dat deze aanvallen toenemen door de ineenstorting van de openbare orde. Gestolen goederen worden vaak tegen hoge prijzen doorverkocht in Gaza.

Israël wijst naar Hamas als verantwoordelijke voor deze plunderingen, maar Hamas ontkent dit en stelt dat Israël bewust chaos veroorzaakt door hulptransporten te beperken. Om nieuwe plunderingen te voorkomen, heeft Hamas een speciale gewapende eenheid opgericht.

Meer hulp nodig

Humanitaire organisaties benadrukken de noodzaak om meer hulpgoederen Gaza binnen te krijgen. Dit blijft echter afhankelijk van Israël, dat bepaalt welke vrachtwagens en hulpgoederen worden toegelaten. Bombardementen en evacuatiebevelen bemoeilijken bovendien de distributie. Jonkers zegt: “Het blijft een grote uitdaging om de hulp op de juiste plek te krijgen.”

Oproep tot internationale actie

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag onderzoekt mogelijke oorlogsmisdaden in Gaza. Er zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Israëlische en Palestijnse leiders, met beschuldigingen van het inzetten van honger als oorlogswapen. Ondertussen stijgt het aantal ondervoede kinderen in ziekenhuizen, een groeiend teken van de verslechterende situatie.

Foto van Sophie van der Meer

Sophie van der Meer

Sophie van der Meer is een internationaal correspondent met ruime ervaring in het rapporteren vanuit verschillende wereldwijde brandhaarden. Ze behaalde haar Master Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en werkte voor diverse internationale nieuwsorganisaties. Haar diepgaande analyses en ooggetuigenverslagen brengen wereldnieuws dichter bij het Nederlandse publiek.

Net binnen

Aanbevolen artikelen