Duitsland ontwikkelt plan voor uitbreiding van schuilkelders

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat er gewerkt wordt aan een nationaal ‘bunkerplan’. Dit plan, dat nog niet officieel is gepresenteerd, past bij de toegenomen zorgen in Duitsland over internationale dreigingen. Rusland wordt niet bij naam genoemd, maar het is geen geheim dat de zorgen over een eventuele aanval uit die hoek komen. Er is een inhaalslag nodig, want de afgelopen decennia is er weinig aandacht besteed aan schuilplaatsen, en lag de focus meer op terrorismebestrijding en natuurrampen.

Duitsland heeft duizenden bunkers die stammen uit de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog, zowel in het oosten als in het westen. Maar die zijn grotendeels vervallen en onbruikbaar; anderen zijn juist verbouwd tot woning of atelier. De autoriteiten willen nu vooral onderzoeken welke gebouwen gebruikt kunnen worden als schuilplaats, zoals parkeergarages en metrostations. Er wordt niet gedacht aan nieuwbouw van grote bunkers, want dat duurt te lang. Daarnaast wordt er getwijfeld over het nut daarvan, omdat hypersonische raketten binnen enkele minuten aankomen. In plaats daarvan moeten burgers aangemoedigd worden zelf veilige ruimtes te bouwen, door bijvoorbeeld de kelder te verstevigen.

Huidige capaciteit schiet tekort

In Duitsland wonen zo’n 83 miljoen mensen. Uit cijfers van de Duitse regering blijkt dat er nu 579 schuilkelders beschikbaar zijn. Die kunnen bij elkaar ongeveer 480.000 mensen herbergen. Belangrijke kanttekening: een deel van deze bunkers is niet per direct inzetbaar.

Druk vanuit lokale overheden

Eerder dit jaar riep een samenwerkingsverband van Duitse steden en gemeenten de landelijke regering ertoe op betere voorzorgsmaatregelen te nemen met het oog op een eventuele oorlog. Met name werd er aangedrongen op moderne schuilkelders.

Focus op bestaande structuren

Die nieuwe, moderne schuilplaatsen komen er vooralsnog niet. De bouw ervan zou te lang duren en te kostbaar zijn. Onderzocht wordt nu of ruimtes in overheidsgebouwen, ondergrondse parkeergarages en metrostations snel ingezet kunnen worden als schuilplek voor de bevolking. Ook wordt er een mobiele app ontwikkeld waarop burgers kunnen zien waar er schuilplaatsen zijn.

Verdere uitwerking in gang gezet

Hoeveel schuilplaatsen er met dit plan bij moeten komen, is nog niet duidelijk. Duitse deelstaten en het ministerie werden het afgelopen zomer eens over een concept. Volgens het ministerie is een speciale werkgroep nu verantwoordelijk voor de verdere uitwerking van het concept.

Foto van Sophie van der Meer

Sophie van der Meer

Sophie van der Meer is een internationaal correspondent met ruime ervaring in het rapporteren vanuit verschillende wereldwijde brandhaarden. Ze behaalde haar Master Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en werkte voor diverse internationale nieuwsorganisaties. Haar diepgaande analyses en ooggetuigenverslagen brengen wereldnieuws dichter bij het Nederlandse publiek.

Net binnen

Aanbevolen artikelen