Cryptobelegger betaalt 6,2 miljoen dollar voor ducttape-banaan

Een cryptobelegger heeft 6,2 miljoen dollar betaald voor het beroemde kunstwerk van een banaan die met ducttape aan een muur is bevestigd. Voor dit bedrag ontving de koper een banaan, een rol ducttape, instructies voor het samenstellen van het object en een echtheidscertificaat.

Het kunstwerk, genaamd ‘Comedian’, werd gisteren geveild bij Sotheby’s in New York. Zeven bieders namen deel aan de veiling. Het hoogste bod kwam van de Chinese cryptobelegger Justin Sun, eigenaar van het cryptoplatform TRON. Sun verklaarde: “Dit is niet alleen een kunstwerk; het vertegenwoordigt een cultureel fenomeen dat de werelden van kunst, memes en crypto met elkaar verbindt.”

Sotheby’s had vooraf geschat dat het werk 1,5 miljoen dollar zou opbrengen. Het winnende bod bedroeg 5,2 miljoen dollar, met bijkomende veilingkosten kwam de totale prijs op 6,2 miljoen dollar.

Sun toonde zich vereerd de nieuwe eigenaar van het kunstwerk te zijn en hoopt dat het werk “in de toekomst tot meer discussie zal leiden en deel zal uitmaken van de geschiedenis”. Als onderdeel van de “unieke artistieke ervaring” is Sun van plan de banaan binnenkort op te eten.

Het kunstwerk ‘Comedian’, gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan, werd in 2019 onthuld op een kunstbeurs in Miami. Het veroorzaakte destijds veel opschudding en leidde tot discussies over wat kunst is. Het werk trok aanvankelijk zoveel publiek dat het tijdelijk werd verwijderd vanwege veiligheidsmaatregelen.

Het werk haalde ook meerdere keren het nieuws nadat bezoekers de banaan losmaakten en opaten.

Cattelan staat bekend om zijn provocatieve kunst. Andere bekende werken van hem zijn een massief gouden toiletpot en een beeld van de paus die wordt geraakt door een meteoriet.

Foto van Sophie van der Meer

Sophie van der Meer

Sophie van der Meer is een internationaal correspondent met ruime ervaring in het rapporteren vanuit verschillende wereldwijde brandhaarden. Ze behaalde haar Master Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en werkte voor diverse internationale nieuwsorganisaties. Haar diepgaande analyses en ooggetuigenverslagen brengen wereldnieuws dichter bij het Nederlandse publiek.

Net binnen

Aanbevolen artikelen