Strengere regels voor huizenmarkt
De Australische regering neemt drastische maatregelen om de stijgende huizenprijzen aan te pakken. Vanaf 1 april wordt het buitenlandse kopers verboden om bestaande woningen te kopen. Dit verbod geldt voor buitenlandse staatsburgers, inclusief expats en studenten die tijdelijk in Australië verblijven. De maatregel blijft in ieder geval twee jaar van kracht.
Australië behoort tot de duurste landen ter wereld op het gebied van huisvesting. In Sydney, de grootste stad van het land, liggen de huizenprijzen extreem hoog. De stad staat wereldwijd op de tweede plaats als het gaat om woonkosten.
Woningnood en stijgende prijzen
De woningcrisis in Australië wordt deels veroorzaakt door een tekort aan beschikbare huizen. Hierdoor zijn zowel koop- als huurprijzen de afgelopen jaren sterk gestegen. In Sydney zijn de huizenprijzen in tien jaar tijd met bijna 70 procent omhooggegaan. Een gemiddelde woning kost er inmiddels ruim 1 miljoen Australische dollar (ongeveer 600.000 euro).
Naast het verbod op buitenlandse aankopen, voert de overheid ook maatregelen in tegen ‘land banking’. Dit houdt in dat buitenlandse investeerders braakliggende grond kopen zonder deze te ontwikkelen. Ze zullen nu worden verplicht om hun terreinen binnen korte tijd te bebouwen.
Twijfels over effectiviteit
Hoewel de maatregel bedoeld is om de huizenmarkt toegankelijker te maken voor lokale kopers, zijn er kritische geluiden. Experts wijzen erop dat buitenlandse aankopen slechts een klein deel van de totale woningverkopen uitmaken. Zij betwijfelen of het verbod daadwerkelijk invloed zal hebben op de betaalbaarheid van huizen.
De beslissing komt op een politiek gevoelig moment, met verkiezingen die over drie maanden plaatsvinden. Huisvesting is een van de belangrijkste onderwerpen voor kiezers, en de regering hoopt met deze stap een oplossing te bieden voor de crisis.