UWV maakt fouten bij Wajong-uitkering: duizenden jongeren mogelijk getroffen

Na eerdere problemen met de WIA-uitkering blijkt nu dat het UWV ook fouten heeft gemaakt bij de Wajong-uitkering. Hierdoor hebben mogelijk duizenden kwetsbare jongeren onterecht wel of juist geen uitkering ontvangen. Dit blijkt uit onderzoek van verschillende media.

Interne rapporten onthullen structurele fouten

Uit een intern rapport van het UWV komt een alarmerend beeld naar voren. In een steekproef van 110 dossiers uit de eerste helft van 2024 bleek dat slechts 58 procent correct was afgehandeld. In 10 procent van de gevallen was er zeker sprake van een fout, terwijl bij de overige dossiers twijfel bestond over de juistheid van de beslissing. Dit betekent dat jongeren met een ziekte of handicap mogelijk een uitkering mislopen, onterecht ontvangen of dat deze verkeerd is vastgesteld.

Druk op wachttijden beïnvloedt kwaliteit

Het UWV erkent dat er fouten zijn gemaakt bij de berekening van de Wajong-uitkering. De organisatie geeft aan dat de focus op het verkorten van wachttijden soms ten koste gaat van de kwaliteit van de beoordelingen. “Vanwege de druk om achterstanden weg te werken bij sociaal-medische beoordelingen hebben we minder controles uitgevoerd,” aldus het UWV. Toch stelt de instantie dat er geen aanwijzingen zijn dat deze fouten financiële gevolgen hebben voor de betrokkenen.

Eerdere signalen genegeerd

Al in 2017 wezen interne controleurs op hardnekkige problemen rond de Wajong. Deze rapporten kwamen pas in 2019 naar buiten na een verzoek om openbaarheid. Recent vroeg een krant opnieuw interne stukken op, maar het UWV heeft deze nog niet verstrekt. De verwachting is dat de minister later deze week de Tweede Kamer zal informeren over de situatie.

Breder probleem binnen het UWV

Interne bronnen melden dat het UWV al maanden op de hoogte is van problemen die verder reiken dan alleen de WIA-uitkering. Naast de Wajong zouden ook de WW- en Ziektewet-uitkeringen getroffen zijn. Hoewel de minister aangeeft dat deze fouten niet op dezelfde schaal voorkomen als bij de WIA, betwijfelen oud-medewerkers dit.

Complexiteit van de Wajong-regels

De Wajong is bedoeld voor mensen die op jonge leeftijd door ziekte of handicap niet (volledig) kunnen werken. In 2023 ontvingen meer dan 245.000 mensen deze uitkering. Eerder dit jaar gaf het UWV aan dat de regels rond de Wajong te ingewikkeld zijn, waardoor sommige ontvangers te weinig geld overhouden om van rond te komen. “Mensen vinden het spannend en moeilijk omdat het kan leiden tot terugvorderingen,” aldus een bestuurslid van het UWV. “Ze laten het liggen. Zo hebben die regels een tegenovergesteld effect van waar ze voor bedoeld zijn.”

Foto van Mark Jansen

Mark Jansen

Mark Jansen is een gedreven onderzoeksjournalist gespecialiseerd in binnenlandse zaken. Met een achtergrond in Politicologie aan de Universiteit Leiden heeft hij de afgelopen tien jaar verhalen blootgelegd die lokale gemeenschappen raken. Dankzij zijn toewijding aan feitelijke verslaggeving blijven lezers op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen binnen Nederland.

Net binnen

Aanbevolen artikelen