De Politie Rotterdam zet psychiatrisch deskundigen in om beter om te gaan met meldingen van verward gedrag. Sinds kort rijden agenten samen met een psychiatrisch verpleegkundige om sneller en effectiever te handelen. Dit nieuwe team kan ter plaatse beter inschatten welke hulp nodig is.
Volgens politiechef Fred Westerbeke is dit een belangrijke stap. “Agenten komen vaak in situaties waarin ze niet precies weten wat ze moeten doen. Door deze deskundigen erbij te hebben, kunnen we direct beter ingrijpen,” zegt hij tegen Rijnmond.
Politie Rotterdam zet psychiatrisch deskundigen in bij toenemende meldingen
De Politie Rotterdam zet psychiatrisch deskundigen in, omdat het aantal meldingen over verward gedrag blijft stijgen. In de regio Rotterdam-Rijnmond ontvangt de politie gemiddeld 45 meldingen per dag, wat in 2023 neerkwam op 16.500 incidenten.
Recente ernstige voorvallen onderstrepen de noodzaak van deze aanpak. In januari werd een 67-jarige vrouw doodgestoken door haar verwarde buurvrouw. In december vond een schietpartij in Rotterdam-IJsselmonde plaats, waarbij drie mensen omkwamen. Ook hier wordt rekening gehouden met een lange zorggeschiedenis van de verdachte.
Door gebrek aan opvangplekken
Niet alleen in Rotterdam, maar in heel Nederland worstelt de politie met meldingen van verward gedrag. “Deze mensen hebben vaak nergens een plek om naartoe te gaan, waardoor wij worden ingeschakeld als er overlast of gevaar dreigt,” legt Westerbeke uit.
Het gevolg is dat veel verwarde personen in een politiecel belanden. “Dat is absoluut niet de bedoeling,” aldus Westerbeke. “Maar als we geen andere keus hebben, moeten we ingrijpen om de veiligheid van anderen te waarborgen.”
Reactie op bezuinigingen
Volgens Martin Sitalsing, politiechef Noord-Nederland en portefeuillehouder Zorg en Veiligheid, zou 60% van de meldingen over verward gedrag eigenlijk niet bij de politie thuishoren.
Zowel Sitalsing als Westerbeke wijzen op de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg als de voornaamste oorzaak. “De regering moet meer investeren in psychiatrische zorg,” benadrukt Westerbeke. “De impact van het tekort is enorm.”
Politie Rotterdam zet psychiatrisch deskundigen in met positieve resultaten
Ondanks de structurele problemen reageren agenten positief op deze aanpak. “Collega’s zijn dolblij dat er een psychiatrisch verpleegkundige beschikbaar is,” zegt Westerbeke. “In moeilijke situaties kunnen ze nu rekenen op deskundige hulp, wat de veiligheid en effectiviteit vergroot.”
Andere steden werken ook met deskundigen
De Politie Rotterdam zet psychiatrisch deskundigen in, maar is niet de enige die deze aanpak volgt.
- In Deventer en Twente rijdt sinds 2019 een sociaal psychiatrisch verpleegkundige mee met de politie.
- De GGD Amsterdam heeft 24/7 een specialist beschikbaar die cliënten op locatie bezoekt.
- In Groningen werkt de politie samen met een verpleegkundige van de Van Mesdagkliniek, die sinds oktober al 66 keer werd ingezet.
Deze aanpak blijkt effectief en laat zien dat samenwerking tussen politie en psychiatrische hulpverlening cruciaal is voor een betere ondersteuning van mensen met verward gedrag.