Steeds meer boeren melden intimidatie door activisten. Van dreigementen en doxing tot vandalisme en ongewenste bezoekers, de agrarische sector voelt de impact. Volgens LTO Nederland komt deze intimidatie vooral van dierenactivisten. Om de omvang van dit probleem beter in kaart te brengen, opende de organisatie een meldpunt.
Toename in meldingen van boeren over intimidatie
In de eerste maand ontving LTO ongeveer 25 meldingen van boeren die te maken kregen met intimidatie door activisten. “Het gaat om incidenten zoals klemrijden, bekladdingen en anonieme dreigbrieven”, meldt een woordvoerder. Daarnaast kwamen er nog vele tientallen signalen binnen.
Ook het Platform Veilig Ondernemen (PVO) bevestigt deze trend. “Hoewel we deze meldingen niet structureel bijhouden, horen we van boeren dat intimidatie door dierenactivisten toeneemt”, aldus specialist Martijn Wildeboer.
Ongevraagde stalbezoeken en online bedreigingen
Boeren noemen regelmatig de organisatie Animal Rights. Deze groep stelt echter niets te maken te hebben met bedreigingen of vernielingen. “Wij richten ons niet op individuele boeren, maar op de gehele industrie”, aldus een woordvoerder.
Wel erkent de organisatie dat zij soms ongevraagd stallen binnengaat. “Dat doen we nu minder dan vroeger. Als er volledige transparantie was over wat er gebeurt in stallen, zouden wij niet naar binnen hoeven.”
Daarnaast worden boeren steeds vaker slachtoffer van doxing door dierenactivisten. Hierbij worden privégegevens, zoals adres en foto’s, online gedeeld door actiegroepen.
Adresgegevens van boeren eenvoudig te vinden
Een groot probleem, volgens LTO, is hoe eenvoudig de adresgegevens van boeren te achterhalen zijn. “Via een WOO-verzoek (Wet Open Overheid) kunnen bedrijfsgegevens worden opgevraagd. Omdat veel boeren op hun bedrijfsadres wonen, maakt dit hen kwetsbaar voor intimidatie door activisten.”
Uit een enquête onder LTO-leden bleek dat 65 procent een WOO-verzoek ontving. Van hen gaf een derde aan daarna te maken te hebben gekregen met bedreiging, laster of intimidatie. Daarnaast voelde 83 procent zich hierdoor onveilig.
Dreiging heeft grote impact op boeren
De gevolgen van deze intimidatie door dierenactivisten zijn ingrijpend. Een melkveehouder uit Friesland ontving een dreigbrief die werd onderzocht door justitie, maar zonder resultaat. “Ik was bang dat iemand mijn dieren of mijn kinderen iets zou aandoen.”
Andere boeren doen alleen anoniem hun verhaal, uit angst voor verdere acties. Een agrariër uit Friesland schrok toen zijn adres en foto online verschenen. Een voormalig boer uit Gelderland stopte zelfs met zijn bedrijf nadat hij ongewenste bezoekers in zijn stal had gehad.
Een boer uit Brabant zag zijn stal beklad worden met leuzen als ‘Meat is Murder’.
Meer aandacht voor bescherming van boeren nodig
Volgens veiligheidsexpert Femke van de Plas, die als vertrouwenspersoon bij LTO Zuid werkt, nemen de dreigingen toe. “Eerder hielp ik boeren vooral bij problemen met drugscriminelen, maar tegenwoordig gaat het vooral om intimidatie door activisten.”
Om boeren weerbaarder te maken, organiseert ze trainingen waarin wordt uitgelegd hoe ze met gesprekstechnieken gespannen situaties kunnen deëscaleren.
Martijn Wildeboer van PVO benadrukt het belang van voorlichting. “Boeren moeten weten dat er vertrouwenspersonen en instanties zijn die hen kunnen helpen als ze te maken krijgen met intimidatie door dierenactivisten.”