Israëlische militairen verlaten Nederland na zorgen over mogelijke vervolging. Twee dienstplichtige militairen die op vakantie waren in Nederland zijn voortijdig teruggekeerd naar Israël. Een pro-Palestijnse actiegroep beweert dat een van hen oorlogsmisdaden in Gaza heeft gepleegd en wilde juridische stappen ondernemen in Nederland.
Israëlische militairen verlaten Nederland na socialemediacampagne
Op sociale media verschenen beelden van de twee militairen, waarvan een X-account beweerde dat ze in Amsterdam op vakantie waren. Ook werden foto’s gedeeld van Palestijnen in Gaza die door de militairen zouden zijn vastgehouden.
Na deze onthullingen adviseerden de Israëlische autoriteiten hen om in hun hotel te blijven. Israëlische media melden dat de militairen vreesden voor vervolging en bedreigingen. Eerder kregen familieleden van Israëlische soldaten in Nederland al te maken met intimidatie.
Israëlische militairen verlaten Nederland met hulp van repatriëringsfonds
Een Israëlische verzekeringsmaatschappij, PassportCard, financierde de terugvlucht van de militairen. The Times of Israel meldt dat het bedrijf een miljoen dollar heeft gereserveerd om Israëliërs te helpen terugkeren en zo juridische risico’s te vermijden.
Dit is de eerste keer dat dienstplichtige militairen uit Nederland zijn vertrokken vanwege juridische zorgen. Eerder waren het vooral reservisten die hun verblijf afbraken na juridische dreigingen.
Mogelijke vervolging voor oorlogsmisdaden
In meerdere landen zijn aangiftes gedaan tegen Israëlische militairen vanwege mogelijke misdaden in Gaza. In Brazilië werd een Israëlische soldaat onderzocht door justitie, waarna hij het land ontvluchtte.
De Hind Rajab Foundation beweert dat een van de gevluchte militairen verantwoordelijk is voor aanvallen op burgerdoelen in Gaza. De organisatie gebruikt beelden van sociale media als bewijs. Volgens juridisch adviseur Haroon Raza hebben de militairen zelf video’s gedeeld die belastend kunnen zijn.
Toch vindt Raza het “niet handig” dat deze foto’s online zijn geplaatst. De actiegroep had liever meer tijd gehad om aangiftes voor te bereiden voordat de militairen Nederland verlieten.
Israëlische militairen en genocide-aantijgingen
Steeds meer mensenrechtenorganisaties en juridische experts beschuldigen Israël van genocide in Gaza. Israël wijst deze aantijgingen af en noemt ze politiek gemotiveerd. Premier Netanyahu stelt dat er sprake is van vooringenomenheid.
Het Internationaal Strafhof heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Netanyahu en voormalig minister van Defensie Gallant. Volgens de aanklager zijn er sterke aanwijzingen voor gerichte aanvallen op burgers en het uithongeren van de bevolking als oorlogsmiddel.
Ook tegen Hamas-leiders lopen arrestatiebevelen wegens misdaden tegen de menselijkheid. Hamas pleegde op 7 oktober een bloedige aanval op Israëlische burgers.