Belgische Kamerleden voeren uitputtend debat van 37 uur over regeerakkoord

Belgische kamerleden debatten al ruim 37 uur over regeerakkoord

In het Belgische parlement woedt sinds gisterochtend een onafgebroken debat over het nieuwe regeerakkoord. Wat begon als een inhoudelijke bespreking, is inmiddels uitgemond in een langdurige discussie over de debatform. Na 37 uur zonder onderbreking zijn veel parlementsleden zichtbaar vermoeid. Er wordt verwacht dat het debat ook vannacht zal doorgaan.

Debat duurt extreem lang door interrupties

Volgens de Vlaamse omroep VRT neemt het debat zoveel tijd in beslag omdat fractieleiders elk 40 minuten spreektijd krijgen, maar voortdurend onderbroken worden door collega-parlementsleden. Hierdoor stond Axel Ronse, de nieuwe fractieleider van regeringspartij N-VA, maar liefst zes uur achter het spreekgestoelte.

Niet alle Kamerleden blijven de hele tijd aanwezig. Sommigen benutten pauzes om kort te slapen, terwijl anderen er juist bewust voor kiezen om zo veel mogelijk bij het debat te blijven.

Oppositie kiest voor uitputtingsslag

Verschillende parlementariërs spreken hun frustratie uit over de lange duur van het debat. “We zijn hier al 24 uur aan het debatteren! Wat voor zin heeft dat?”, verzuchtte minister van Financiën Jan Jambon (N-VA) uren geleden al.

Volgens Vlaamse media lijkt de oppositie bewust te kiezen voor een tactiek van uitputting. Zo werd premier Bart De Wever herhaaldelijk teruggeroepen zodra hij zich even terugtrok. “Na 19 uur debat had ik het me even gepermitteerd om naar de koffiekamer te gaan”, aldus De Wever. “Maar zelfs toen werd ik weer opgeroepen.” Hij vroeg zich hardop af of “deze manier van debatteren nog wel van deze tijd is”, wat hem applaus opleverde van de aanwezigen.

Inhoud blijft scherp, ondanks lange duur

Hoewel marathondebatten niet ongewoon zijn in België, is een sessie van deze omvang bij de start van een nieuwe regering uitzonderlijk. Toch is de inhoudelijke discussie volgens de VRT “niet slaapverwekkend”.

Een van de belangrijkste gespreksonderwerpen is de geplande bezuiniging van 23 miljard euro. Oppositieleden trekken de sluitendheid van de begroting in twijfel en vinden dat de regering op sommige punten te optimistisch is.

Daarnaast zorgt de voorgestelde meerwaardebelasting voor felle discussies. Deze “solidariteitsbijdrage” van 10 procent op winsten uit financiële activa, zoals aandelen en cryptovaluta, moet vooral de rijksten treffen. Door pas vanaf 10.000 euro meerwaarde te belasten, zegt de regering de gewone belegger te ontzien. De socialistische oppositiepartij PVDA is echter kritisch en vreest dat de maatregel alsnog kleine beleggers treft, omdat vennootschappen niet onder de belasting vallen. “De superrijken zullen wéér de dans ontspringen”, klaagde PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw.

Marathondebat na uitputtende regeringsonderhandelingen

Het lange debat volgt op een reeks slopende onderhandelingen tussen de vijf regeringspartijen. Na maanden van gesprekken bereikten de Vlaams-nationalistische N-VA, het sociaaldemocratische Vooruit, de Franstalige liberale MR, de Vlaamse christendemocratische CD&V en de Waalse partij Les Engagés afgelopen weekend eindelijk een akkoord. Vorige week duurde een van de onderhandelingsrondes maar liefst 50 uur.

Foto van Sophie van der Meer

Sophie van der Meer

Sophie van der Meer is een internationaal correspondent met ruime ervaring in het rapporteren vanuit verschillende wereldwijde brandhaarden. Ze behaalde haar Master Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en werkte voor diverse internationale nieuwsorganisaties. Haar diepgaande analyses en ooggetuigenverslagen brengen wereldnieuws dichter bij het Nederlandse publiek.

Net binnen

Aanbevolen artikelen