Uncovering Biodiversity: 742 New Species Discovered in the Congo Basin

In het afgelopen decennium zijn in het Congobekken, gelegen in Midden-Afrika, 742 nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt. Dit blijkt uit een recent rapport van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Een schatkamer aan biodiversiteit

Het Congobekken, na het Amazonegebied het grootste tropische regenwoud ter wereld, strekt zich uit over Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Democratische Republiek Congo, Congo-Brazzaville, Gabon en Equatoriaal-Guinea. Het herbergt een rijke diversiteit aan flora en fauna. Volgens Martin Kabaluapa, directeur van het Congobekken bij het WNF, is het gebied essentieel voor het welzijn van meer dan 75 miljoen mensen die er wonen. Hun voedselvoorziening, huisvesting en culturele identiteit zijn nauw verbonden met deze regenwouden.

Nieuwe ontdekkingen

Het rapport, getiteld “New Life in the Congo Basin: a Decade of Species Discoveries (2013 – 2023)”, documenteert 430 nieuwe plantensoorten, 140 ongewervelde dieren, 96 vissen, 22 amfibieën, 42 reptielen, twee vogels en tien zoogdieren. Een opmerkelijke ontdekking is de ‘umma gumma’, een libelachtige vernoemd naar het Pink Floyd-album “Ummagumma” uit 1969. Daarnaast werd de ‘Mecistops leptorhynchus’, een krokodilachtige met een smalle bek, in 2018 officieel als aparte soort erkend. Deze soort werd eerder aangezien voor een West-Afrikaanse variant en loopt nu risico door habitatverlies en stroperij.

Een andere significante vondst is de ‘Coffea rizetiana’, een koffiesoort met grotere vruchten dan gebruikelijk. Deze plant, voor het eerst beschreven door een Belgische botanicus in 2021, komt mogelijk nauwelijks nog in het wild voor. Ook de kikkersoort ‘Congolius robustus’, ontdekt in de Democratische Republiek Congo, is nieuw voor de wetenschap. Deze nachtactieve kikker wordt beschouwd als een indicator voor de gezondheid van zijn leefgebied.

Oproep tot bescherming

Het WNF benadrukt het belang van het behoud van het Congobekken. De organisatie roept overheden op om deze waardevolle ecosystemen te beschermen, niet alleen vanwege hun biodiversiteit, maar ook vanwege hun cruciale rol voor de lokale gemeenschappen.

Foto van Sophie van der Meer

Sophie van der Meer

Sophie van der Meer is een internationaal correspondent met ruime ervaring in het rapporteren vanuit verschillende wereldwijde brandhaarden. Ze behaalde haar Master Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en werkte voor diverse internationale nieuwsorganisaties. Haar diepgaande analyses en ooggetuigenverslagen brengen wereldnieuws dichter bij het Nederlandse publiek.

Net binnen

Aanbevolen artikelen