In de Georgische hoofdstad Tbilisi zijn pro-Europese demonstranten in botsing gekomen met de politie. Duizenden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen het besluit van de regeringspartij Georgische Droom om de gesprekken over toetreding tot de Europese Unie op te schorten.
Even na middernacht besloot de politie het protest te beëindigen, nadat demonstranten probeerden op te rukken naar het parlementsgebouw. Er werd vuurwerk naar agenten gegooid en barricades werden in brand gestoken. De oproerpolitie zette wapenstokken, traangas en waterkanonnen in om de menigte uiteen te drijven. In de vroege ochtend bleef het onrustig in het stadscentrum. Ook in andere delen van het land vonden protesten plaats met honderden deelnemers.
Volgens lokale media raakten bij het geweld zeker 32 agenten en een onbekend aantal demonstranten gewond. Daarnaast werden 43 betogers gearresteerd.
De onrust in de voormalige Sovjetrepubliek begon nadat de pro-Russische partij Georgische Droom in oktober de verkiezingen won. Hoewel de partij zegt te streven naar EU-lidmaatschap, heeft ze wetten ingevoerd die volgens Brussel in strijd zijn met democratische principes, zoals beperkingen op de rechten van lhbti’ers en regels voor ‘buitenlandse agenten’.
In juni schortte de EU daarom de toetredingsgesprekken voor onbepaalde tijd op. Premier Kobachidze kondigde gisteren aan tot 2028 niet te willen onderhandelen en ook geen aanspraak te maken op EU-fondsen voor zijn land. Zijn uitspraken volgden op de eis van het Europees Parlement om de verkiezingen van vorige maand binnen een jaar over te doen.
Europarlementariërs stelden deze eis vanwege geconstateerde onregelmatigheden bij de verkiezingen, zoals stemmenkoop en intimidatie. De regering erkent dat er fouten zijn gemaakt, maar beweert dat de verkiezingen over het algemeen probleemloos verliepen. Kobachidze sprak gisteren van “een stortvloed aan beledigingen”.
“We blijven op het pad richting de Europese Unie, maar zullen niet toestaan dat we constant worden gechanteerd en gemanipuleerd. Dat is respectloos naar ons land”, zei hij. Volgens hem moet Europa zijn land meer respect tonen, “geen chantage en beledigingen”. Bemoeienis met het kiesproces noemde hij het aanjagen van een revolutie in Georgië.
‘Coup’
Zijn grootste tegenstander, president Zoerabisjvili, stelt juist dat Georgische Droom een coup heeft gepleegd en de oorlog heeft verklaard aan de eigen bevolking. Terwijl 80 procent van de Georgiërs meer aansluiting wil bij de EU, zoekt de regering toenadering tot Rusland, het land dat twee afvallige regio’s in Georgië steunt. “Op dit pad is er geen Georgische staat meer, geen onafhankelijkheid en geen toekomst behalve in Rusland.”
Zoerabisjvili bezocht gisteravond de protesten in Tbilisi. Hoewel ze als president vooral een ceremoniële rol heeft, geldt ze als het boegbeeld van het verzet tegen Georgische Droom. Haar ambtstermijn loopt echter halverwege volgende maand af. De kans is groot dat de door Georgische Droom voorgedragen kandidaat haar opvolgt.
De premier en president staan lijnrecht tegenover elkaar in het land:
De EU-ambassadeur in Georgië, Pawel Herczynski, zegt dat het beleid van Kobachidze ingaat tegen de wil van het volk en de koers die voorgaande regeringen hadden ingezet.
“Ik vind dat erg verdrietig en hartverscheurend.”