OpenAI wijzigt bedrijfsstructuur; technologiedirecteur treedt af

OpenAI, bekend van de chatbot ChatGPT, is van plan zijn bedrijfsstructuur te herzien. Het bedrijf wil transformeren van een stichting naar een onderneming met winstoogmerk. Tegelijkertijd heeft technologiedirecteur Mira Murati aangekondigd het bedrijf te verlaten om “tijd en ruimte te maken voor mijn eigen zoektocht”.

Interne meningsverschillen

Murati was 6,5 jaar werkzaam bij OpenAI en fungeerde kortstondig als interim-CEO na het ontslag van Sam Altman door de raad van toezicht. Deze periode markeerde een interne crisis binnen het bedrijf, waarbij Altman uiteindelijk binnen een week terugkeerde als CEO onder druk van investeerder Microsoft. De onrust ontstond door meningsverschillen over de koers van het bedrijf: een deel van het management wilde sneller technologische vooruitgang boeken en de focus op winstgevendheid vergroten, terwijl anderen pleitten voor meer aandacht voor veiligheid en zorgvuldigheid.

Vertrek van topmedewerkers

Naast Murati vertrekken ook twee hooggeplaatste onderzoekers bij OpenAI. Eerder verlieten medeoprichters Ilya Sutskever en John Schulman het bedrijf, en medeoprichter Greg Brockman kondigde recentelijk een sabbatical aan. Deze uittocht lijkt samen te hangen met de nieuwe koers van OpenAI.

Transformatie naar winstgevendheid

Opgericht in 2015 als een stichting met als doel “de samenleving te beschermen tegen oncontroleerbare AI-systemen”, streeft OpenAI er nu naar een winstgevend bedrijf te worden. De stichting blijft bestaan, maar zal slechts een minderheidsaandeel behouden. Volgens Reuters plant het bedrijf een nieuwe investeringsronde om 6,5 miljard dollar op te halen, wat de waardering op ongeveer 150 miljard dollar zou brengen. Techgiganten zoals Apple en chipfabrikant Nvidia zouden interesse hebben om te investeren.

Lancering van o1

Recent lanceerde OpenAI o1, naar eigen zeggen “het eerste AI-model dat zelf kan redeneren”. Hoewel dit model indruk maakt met geavanceerde redeneervaardigheden, is het aanzienlijk kostbaarder in gebruik vanwege de benodigde rekencapaciteit en vertoont het nog steeds fouten.

Zorgen over AI-ontwikkelingen

Wetenschappers uiten bezorgdheid over de snelle ontwikkelingen in AI-technologieën. Met de opkomst van kunstmatig gegenereerde beelden, teksten en geluiden wordt het steeds moeilijker om echt van nep te onderscheiden. Er is behoefte aan maatregelen zoals watermerken, maar commerciële motieven kunnen de implementatie daarvan in de weg staan.

Foto van Tom Willems

Tom Willems

Tom Willems is een technologiejournalist met een passie voor innovatie en digitale trends. Hij studeerde Informatica aan de Technische Universiteit Delft en schrijft al meer dan tien jaar over technologische ontwikkelingen. Tom houdt lezers op de hoogte van de nieuwste technologische vooruitgang en hun impact op de samenleving.

Net binnen

Aanbevolen artikelen