Harrie Lavreysen: Alles over deze topsporter

Harrie Lavreysen ken je waarschijnlijk als baanwielrenner. Deze topsporter heeft verschillende records op zijn naam staan en heeft al 13 keer de titel wereldkampioen mogen behalen. Daarnaast heeft hij meerdere malen meegedaan met de Olympische Spelen waar hij ook veel succes wist te behalen. Harrie kan misschien wel gezien worden als de meest succesvolle Nederlandse baanwielrenner!

Wie is Harrie Lavreysen?

Harrie Lavreysen is een topsporter, die vooral bekend staat om zijn uitstekende prestaties bij het baanwielrennen. Ook heeft hij veel gesport als BMX’er. Hij is in bezit rie wereldtitels in verschillende categorieën. Ook mag hij zich Olympisch kampioen noemen. Harrie is geboren op 14 maart 1997 in Luyksgestel. Over het privéleven van Harrie Lavreysen is vrij weinig bekend.

De vriendin van Harrie Lavreysen

Harrie Lavreysen heeft een vriendin, Noor. Hij deelt regelmatig foto’s met haar op zijn sociale media. In 2021 woonde hij samen met haar in Apeldoorn. Harrie is al heel lang samen met zijn vriendin Noor. Zo heeft zij hem ontmoet op een huisfeestje van een gezamenlijke vriend. Destijds was hij al topsporter als BMX’er.

De carrière van Harrie Lavreysen

De carrière van Harrie Lavreysen is al op een hele vroege leeftijd begonnen. Hij heeft zich al snel omhoog gevochten tot Nederlands en Europees kampioen in verschillende sporten. Hieronder leggen we de carrière van Harrie Lavreysen nog even verder uit.

Harrie Lavreysen als BMX’er

Harrie Lavreysen is oorspronkelijk begonnen als BMX’er. Hij was twaalf jaar oud toen hij voor het eerst de Nederlandse titel wist te veroveren. Al snel kroonde hij zichzelf nog twee keer tot Nederlands kampioen om vervolgens drie keer Europees kampioen te worden. Op zestienjarige leeftijd ging hij naar Arnhem, waar hij zich bij de nationale jeugdselectie voegde. Dit was het moment dat hij de Olympische Spelen voor het eerst in zijn hoofd had.

In plaats van dat dit hem goed deed, kreeg hij blessures. De BMX sport staat bekend om haar vele en harde vallen. Na al enkele blessures aan zijn schouder te hebben gehad, kreeg Harrie een nieuwe blessure. Dit heeft ervoor gezorgd dat hij twee jaar lang iedere keer als hij viel zijn schouder uit de kom kreeg.

Hij liet weten dat het op een gegeven moment zo erg was dat zijn schouder bij het landen van een sprong al uit de kom vloog. Harrie is uiteindelijk aan zijn schouder geopereerd, maar moet tot op de dag van vandaag nog slapen met een speciale broek met twee lussen eraan. Deze zorgt ervoor dat hij zijn armen niet boven zijn hoofd kan leggen.

Uiteindelijk heeft deze blessure ervoor gezorgd dat Harrie zijn droom als BMX’er op heeft moeten geven. Toen hij achttien was, besloot hij definitief te stoppen met BMX’en. Voor die tijd had Harrie één keer eerder op een baanfiets gezeten en dit viel hem direct goed. Hij had een jaar nodig om beter te worden in de sport, maar hij bleek direct al sterk in het krachthonk en hij had veel vermogen.

De eerste internationale baanwielrenwedstrijd

Het internationale debuut van Lavreysen was in 2016. Door de afwezigheid van grote Nederlandse baanwielrenners die net terugkeerden van de Olympische Zomerspelen startte Lavreysen op de sprint en de teamsprint. In beide evenementen overleefde Lavreysen net niet. In de sprint werd hij negentiende en in de teamsprint negende.

Later in 2016 pakt Lavreysen toch nog even het podium tijdens het Nederlands kampioenschap. Hier wordt hij tweede op de sprint achter Jeffrey Hoogland en derde op de keirin nogmaals achter Hoogland en Hugo Haak.

Het eerste wereldwijde succes

In 2017 kreeg Lavreysen de kans om mee te doen aan het wereldkampioenschap baanwielrennen in Hong Kong. Tijdens de kwalificatieronde van de teamsprint reed Lavreysen niet en reden zijn teamgenoten de zesde tijd. In de tweede ronde wonnen ze de tweede tijd, waar Lavreysen aan bijgedragen heeft. Hiermee plaatsten ze zich voor de finale. Na bij de finale twee keer uit het pedaal te vliegen, verloren ze de finale van Nieuw Zeeland.

Tijdens de sprint op hetzelfde toernooi verraste Lavreysen iedereen door de zesde tijd neer te zetten. De rondes daarop redde hij met gemak. De finale verloor hij echter van Rus Denis Dmitrjev.

Europese kampioenschap in 2017

Later in 2017 deed Lavreysen mee aan het Europese kampioenschap. Hier pakte hij met zijn team brons op de teamsprint. Op de sprint reikte Lavreysen tot de kwartfinale, maar hierna kwam hij niet meer in actie. Dit kwam door de schouderblessure die hij na een val opliep. Op de keirin haalde hij de halve finale, maar kwam hij niet in de finale. De troostfinale wist hij wel te winnen, waardoor hij uiteindelijk zevende eindigde.

Eerste gouden medaille en record

De eerste gouden medaille wist Harrie Lavreysen te winnen tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd in Polen. Op de teamsprint haalden ze goud. Tijdens de finale reden ze een tijd van 42,906, wat het record van 42,995 uit 2013 verbrak.

Goud op wereldkampioenschap in eigen land

In 2018 heeft Harrie Lavreysen voor het eerst goud gehaald in eigen land. Op het Wereldkampioenschap in Apeldoorn in 2018 maakte Lavreysen deel uit van het team dat de wereldtitel behaalde op de teamsprint. Hij was ook de eerste Nederlander die de regenboogtrui won.

Winst op het EK in 2018

Ook tijdens het EK in 2018 wist de ploeg goud te winnen. Hierdoor werden ze aan het einde van het jaar gekozen als sportploeg van het jaar.

Eerste keer wereldkampioen sprint

In 2019 werd Lavreysen voor het eerst wereldkampioen sprint. Tijdens het wereldkampioenschap wist hij op 3 maart 2019 zijn eerste grote internationale succes te behalen. In dit toernooi versloeg Lavreysen achtereenvolgend Sam Webster, Nathan Hart en Mateusz Rudyk.

In de finale kwam hij uit tegen zijn land-, ploeg- en kamergenoot Jeffrey Hoogland. Dit was de eerste keer dat twee Nederlanders op de finale van de sprint stonden. Lavreysen klopte Hoogland overtuigend, hij won in een twee rondes durende sprint. Hiermee werd hij de eerste Nederlandse wereldkampioen na Theo Bos in 2007.

Nogmaals wereldtitel in 2020

In 2020 wist het Nederlandse team weer goud te behalen en dit keer met flinke overmacht. Op het Wereldkampioenschap in Berlijn reed het Nederlandse team twee keer een wereldrecord. Een dag later won Lavreysen goud op de keirin. Later dat jaar klopte Jeffrey Hoogland opnieuw in de finale, waarmee hij zijn zesde wereldtitel wist te halen. Hiermee wist hij de meest succesvolle Nederlandse baanwielrenner op de Wereldkampioenschappen aller tijden te worden. Hiermee was hij ook de eerste baanwielrenner die drie keer goud won op het WK.

Dubbel goud op de Olympische Spelen: vierde wereldtitel sprint

In 2021 won Lavreysen samen met Jeffrey Hoogland, Roy van den Berg en Matthijs Büchli de teamsprint op de Olympische Spelen in Tokyo. In de kwalificatieronde reden ze met een tijd van 42,134 een Olympisch record. In de finale wisten ze deze tijd nog verder te verbeteren tot een tijd van 41,369.

Enkele dagen hierna pakte Lavreysen zijn tweede Olympische titel op het onderdeel sprint. Hiermee was hij de eerste Nederlander die goud won op het koningsnummer sinds Jacques van Egmond in 1932. Op de laatste dag van de Spelen eindigde hij derde tijdens de keirin.

Bij terugkomst in Nederland werd hij samen met alle andere Nederlandse winnaars benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Succes in het WK 2021

Ook op het WK in 2021 heeft Lavreysen groot succes behaald. Samen met Van den Berg en Hoogland wist hij zijn vijfde wereldtitel op de teamsprint te halen. Ook verlengde hij zijn wereldtitel op de keirin. Tijdens de finale van de sprint versloeg hij Hoogland opnieuw. In december 2020 kreeg Lavreysen als beste Nederlandse profwielrenner de Gerrit Schulte Trofee uitgereikt.

Verlies en winst in 2022

In 2022 tijdens de Wereldkampioenschappen werd het Nederlandse team verslagen tijdens de teamsprint. Ze waren met vier honderdste seconde verslagen door de Australische ploeg. De volgende dag lukte het Lavreysen wel om wereldkampioen te worden op de keirin.

Vijfde wereldtitel op de sprint

In 2023 haalde Lavreysen de vijfde Europese titel bij de Europese teamsprint en zijn tweede individuele sprinttitel. Op de laatste dag van het toernooi won hij ook goud op de keirin. Tijdens het WK in 2023 haalden Lavreysen, Hoogland en Van den Berg hun wereldtitel op de teamsprint terug. Ook won Lavreysen de individuele sprint voor de vijfde keer op rij.

2024 en toekomst

Tijdens het EK in Apeldoorn in 2024 heeft Lavreysen ook groot succes gehaald. Samen met Van den Berg en Hoogland haalde Lavreysen de zesde Nederlandse EK titel in zeven jaar. Ook haalde hij goud op de sprint. Op de laatste dag van het toernooi wist hij ook zijn titel op de keirin te behouden. Het lijkt erop dat Lavreysen nog een succesvolle toekomst toegeschreven krijgt.

Olympische Spelen 2024 in Parijs

De afgelopen jaren is Harrie lavreysen toch wel één van de beste baanwielrenners te noemen. Samen met zijn teamgenoten zijn ze bijna onverslaanbaar. En ook tijdens Olympische spelen in Parijs in 2024 laten ze dit weer zien. Harrie heeft samen met landgenoot Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg Olympisch goud behaalt tijdens de teamsprint. Wat gaat deze baanwielrenner ons nog meer laten zien? Wij zijn in ieder geval zeer benieuwd!

Plaats een reactie